Ce inseamna un deget pentru un intreg organism? – va veti fi intreband. In articolul de fata insa nu ne vom referi la dramuirea sanatatii, masurand-o cu circumspectie, ci – dimpotriva – la o recomandare de… autoservire cu nenumarate elemente benefice unui echilibru complex al corpului nostru. Mai exact, vom vorbi despre un fruct exotic astazi usor de gasit si pe piata romaneasca, banana, al carei nume inseamna in araba "deget". Un deget simbolic in care incap uimitor de multe virtuti nutritive si terapeutice, deopotriva.
Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est si ocupa locul patru in lume (dupa orez, grau si porumb) in consumul uman; sunt cultivate in 130 de tari, mai multe decat in cazul oricarui alt fruct de cultura. Acest fruct constituie o importanta sursa de energie, continand o cantitate mare de vitamine si minerale care se digera foarte repede; in compozitia sa are trei tipuri de zaharuri: fructoza, zaharoza si glucoza, combinate cu fibre. Banana contine o cantitate de carbohidrati de doua-trei ori mai mare decat cea din alte fructe, cum ar fi lamaia, marul, portocala, piersicile, strugurii. Cercetatorii au descoperit ca doua banane asigura energie organismului, pregatindu-l pentru un efort sustinut timp de 90 de minute. Apoi, o banana mare (circa 25 cm) contine 602 miligrame potasiu si numai 140 calorii, 2 grame proteine, 4 grame fibra si 36 grame carbohidrati. De asemenea, este plina de vitamine si minerale: vitaminele A1, B12 si B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, fier si zinc. Punand la un loc toate aceste date reiese clar ca banana este unul dintre cele mai sanatoase fructe. Va prezentam mai jos principalele avantaje ale consumului constant al acestui fruct.
– Creste capacitatea de concentrare; cercetari la care au participat 200 de elevi dintr-o scoala din Marea Britanie care mancau cate o banana de 3 ori pe zi, la mesele principale, au relevant ca acestia au obtinut rezultate mai bune la examene, motivul fiind cantitatea mare de potasiu din banana.
– Remediaza constipatia: aliment bogat in fibre, banana ajuta la reluarea activitatii normale a intestinelor;
– Reduce tensiunea arteriala. Se spune despre banana ca este la fel de hranitoare ca si carnea, iar ultimele studii arata ca, daca mancam o banana zilnic, riscul de a face accidente cardiovasculare se reduce la jumatate;
– Anemie. Cantitatea mare de fier din banana stimuleaza productia de hemoglobina in sange, lucru de ajutor in combaterea anemiei. Continutul extrem de bogat in potasiu, dar, in acelasi timp, scazut in sare, face ca banana sa fie medicamentul perfect in lupta contra hipertensiunii si aritmiilor. Potasiul este esential pentru normalizarea batailor inimii, transporta oxigenul la creier si echilibreaza continutul de apa al organismului. Banana nu contine deloc colesterol, o suta de grame de fruct continand tot atatea calorii ca si o suta de grame de iaurt. Fiind fructul cu cele mai multe proteine, se recomanda celor epuizati sau cu sistemul imunitar slabit;
– Combate depresia: cercetarile arata ca bananele sunt adevarate antidepresive, luptand cu depresiile sezoniere (iarna si primavara) sau cele cauzate de scaderea hormonala brusca instalata imediat dupa nasterea unui copil. Aceasta, deoarece ele contin triptofan, o proteina pe care corpul o transforma in serotonina si care ne face mai optimisti. In plus, ele constituie un ajutor de nadejde al celor care vor sa se lase de fumat, vitaminele B 6 si B12, impreuna cu magneziul si potasiul continut, ajutand organismul sa elimine efectele sevrajului (iritare, tremuraturi, ameteli) cauzat de lipsa de nicotina.
– Stimuleaza atentia si intareste memoria, fiind indicata in perioada examenelor.
– Stres. Potasiul prezent in acest fruct in cantitate mare este o substanta minerala vitala, care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si mentine constanta cantitatea de apa din corp. Cand suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade, insa poate fi readus la normal cu o portie de banane.
– Infarct. Potrivit specialistilor, persoanele care mananca banane in mod regulat isi reduc riscul de infarct cu pana la 40 la suta;
– Ulcer: banana este folosita in dietele pentru regularizarea tranzitului intestinal, deoarece are o textura fina si moale. De asemenea, banana neutralizeaza aciditatea crescuta si reduce iritatiile, captusind peretii stomacului.
– Adevarata "bomba" de vitamine, minerale si oligoelemente, banana nu trebuie sa lipseasca din meniul sportivilor sau al intelectualilor supusi zilnic unui nivel ridicat de stres.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii