• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pericolul muscaturii de capusa

Pericolul muscaturii de capusa

26 aprilie 2012
in Consultatii fara plata
A A

Odata cu instalarea sezonului cald, ies la lumina si amenintari la adresa sanatatii noastre pe care le putem considera lesne niste "nimicuri" nepericuloase, dar care in realitate sunt capabile de a ne pune chiar si viata in pericol. Capusele fac parte din aceasta categorie, ele activand de fapt pe tot parcursul anului, la temperaturi exterioare de 7-25 grade Celsius; peste aceste valori, "bestia neagra" se ascunde in sol, sub vegetatie si oriunde poate gasi umiditatea necesara supravietuirii. Poate fi vorba si despre cele deja gasite pe corpul cainelui sau al pisicii, dar trebuie precizat ca o capusa infometata ataca prima fiinta cu sange cald intalnita. Si sa nu uitam ca acest inamic minuscul poate trai luni de zile fara hrana, doar cu apa pe care o preia din aer.

De ce locuri sa ne ferim?

Capusa traieste de obicei in paduri, pe pajisti, in locuri cu ierburi inalte, dar si la munte, pe terenurile cu gazon ori in gradini. Pentru a se agata de victima, ea nu se catara in arbori, nu sare, ci se urca pe aceasta, pana la 50-100 de centimetri inaltime; larvele raman in schimb la nivelul solului. Un aspect ingrijorator este puterea lor de raspandire rapida. In Letonia, de pilda, anumite paduri sunt inaccesibile populatiei din cauza invaziei capuselor si deci a riscurilor de infectare.

Pe de alta parte, animalele salbatice, in special erbivorele, constituie adevarate rezervoare de bacterii, la care capusa este insensibila, astfel ca un singur cerb, de exemplu, poate hrani cu sangele sau intr-un an si un milion de capuse! Iar odata cu sangele insecta absoarbe virusii si bacteriile pe care le transmite ulterior inclusiv omului, imbolnavindu-l astfel de maladii grave, de genul meningo-encefalitei. In ce priveste pasarile, acestea servesc ca vehicul de raspandire pentru capuse si de propagare a infectiilor.

Cum indepartam agresorii?

Toate capusele sunt periculoase, dar femelele adulte si nimfele in mod special, deoarece transmit spirochetul Borrelia Burgdorferi, aflat la originea maladiei Lyme. Talia minuscula a nimfei face ca aceasta sa se instaleze usor pe corpul omului devenit astfel victima sigura. Totusi, de obicei exemplarele adulte pot fi observate pe piele si atunci trebuie indepartate imediat. E de preferat ca mana cu care se lucreaza sa fie protejata cu o manusa de cauciuc (chirurgicala), iar in timpul operatiunii corpul insectei nu trebuie perforat, deoarece sangele cu care s-a hranit contine bacterii. Daca totusi s-a produs un contact cu capusa, mainile vor fi spalate imediat foarte bine, apoi dezinfectate.

Nu se folosesc produse ca eterul, deoarece capusa anesteziata poate regurgita imediat, marind astfel riscul de infectie. Se va lucra cu o penseta fina, insa nu taioasa, cu care se prinde insecta de cap (nu de abdomen) si cat mai aproape de locul de pe piele in care s-a agatat. Extractia se face lent, drept, fara miscari de rotatie, pana cand capusa se desprinde, procedura ce nu trebuie grabita, pentru a nu rupe corpul plin de bacterii al acesteia.

Atentie si dupa extractie!

Fara a exagera, in timp ce indepartam intrusul nu trebuie sa scapam din vedere ca adultul e dotat cu un sistem de acrosaj asemanator harponului, ceea ce implica mai multe riscuri si implicit precautii. Dupa ce totul a decurs bine, locul muscat de capusa trebuie bine dezinfectat. Daca totusi capul insectei ramane in piele nu e motiv de alarmare, intrucat bacteriile se gasesc in abdomenul extras, astfel ca e suficienta o dezinfectare atenta a locului; acolo se va forma o mica infectie, dar se va vindeca rapid. In caz ca nu actionati singuri pentru a extrage capusa si apelati la alta persoana, insistati sa nu foloseasca eter sau alt produs care sa "adoarma" agresorul.

Odata extras, acesta este de obicei viu, dar nu trebuie strivit, fiindca sangele ingurgitat va raspandi riscul de infectie. E de preferat sa-l aruncati la toaleta sau, si mai bine, sa-l puneti intr-un mic recipient bine inchis, pentru ca la o eventual imbolnavire ulterioara sa il trimiteti la un laborator de analize medicale. Oricum, inca 7-20 de zile dupa muscatura capusei, victima trebuie sa-si urmareasca reactiile si simptomele. Daca in jurul muscaturii se formeaza o aureola rosie si in plus apar dureri de cap si in gat, febra, inflamatii ale ganglionilor, oboseala, dureri articulare etc., e foarte posibil ca maladia Lyme sa se fi instalat in organism.

Riscuri si precautii

Boala despre care vorbim nu este una noua, insa nu i s-a gasit nici antidot, nici vreo modalitate de prevenire, ci numai posibilitatea de stopare a infectiei depistate la timp. Evolutia ei poate fi insa si foarte lenta (de-a lungul mai multor luni) si, netratata, se raspandeste in tot corpul, afectand creierul, sistemul cardiac, cel respirator, cel nervos si cel muscular si determinand astfel un handicap sever pentru victima.

La nivelul articulatiilor apare artrita, in tesutul nervos genereaza paralizia fetei, a unui picior, probleme neurologice etc., afectata putand fi si maduva spinarii. Cu unele rezerve privitoare la eficacitate, tratamentul cu antibiotice este cel folosit in muscaturile de capuse, dar sansele de reusita scad la cei muscati in mai multe randuri. In schimb, copiii mai mici de 2 ani pot fi tratati preventiv; lucru cu atat mai important cu cat maladia Lyme, la fel ca sifilisul, poate antrena malformatii ale fatului ori declanseaza avortul.

In concluzie, recomandarea elementara ce se poate face la modul general este ca, in cazul frecventarii unor locuri precum cele mentionate mai sus, sa se evite zonele de risc ridicat, imbracamintea sa nu lase expusa o suprafata prea mare de piele si nu in ultimul rand sa se pastreze vigilenta, in special in privinta copiilor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un „deget” de sanatate

Urmatorul Articol

Arta in mediu ostil

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Arta in mediu ostil

Maestru al Renasterii germane

Muzeul Albertina

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.