Rascoala lui Asan si Petru a fost o revolta a bulgarilor si vlahilor care locuiau în Moesia si Balcani, pe atunci regiuni din Imperiul Bizantin, provocata de o crestere a impozitelor.
Miscarea a început la 26 octombrie 1185, ziua de sarbatoare a Sfântului Demetriu de Salonic, si s-a încheiat cu restaurarea Bulgariei prin crearea celui de-al doilea Imperiu Bulgar, condus de dinastia Asanitilor. Pentru a strânge bani pentru nunta sa cu fiica regelui Béla al III-lea al Ungariei, împaratul bizantin Isaac al II-lea Anghelos a impus o noua taxa, care a afectat puternic populatia din Balcani.
Localnicii si-au trimis doi reprezentanti (Petru si Asan) sa negocieze cu împaratul la Kypsella (astazi Ipsala) în Tracia. Plângerile lor au fost însa respinse, iar Petru si Asan au fost tratati cu asprime. Întorsi acasa, ei au rasculat populatia, atacând mai multe orase bizantine.
În primavara anului 1186, Isaac a început o contraofensiva, încununata initial de succes. Când armatele bulgarilor si ale vlahilor s-au întors, întarite de vlahii din nord si de aliatii lor cumani, au gasit regiunea lipsita de aparare si au recâstigat nu doar vechiul lor teritoriu, ci si întreaga Moesie.
Împaratul i-a încredintat acum conducerea armatei bizantine unchiului sau, Ioan Sebastocratos, care a obtinut câteva victorii împotriva rebelilor, dar apoi s-a razvratit el însusi. El a fost înlocuit cu cumnatul împaratului, Ioan Kantakouzenos, un bun strateg, dar care nu era familiarizat cu tacticile de gherila folosite de munteni. Armata sa a cazut într-o ambuscada, suferind pierderi grele.
Al treilea general însarcinat cu lupta împotriva rebelilor a fost Alexius Branas, care, la rândul sau, s-a razvratit si s-a întors împotriva Constantinopolului. Isaac l-a învins cu ajutorul unui al doilea cumnat, Conrad de Montferrat, dar aceste lupte civile au deturnat atentia de la rebeli si Isaac a putut trimite o noua armata în Balcani abia în septembrie 1187.
În primavara anului 1187, Isaac a atacat cetatea Loveci, dar nu a reusit sa o captureze dupa un asediu de trei luni. Teritoriile dintre muntii Haemus si Dunare erau de acum pierdute pentru Imperiul Bizantin, ceea ce a dus la semnarea unui armistitiu, recunoscându-se astfel de facto stapânirea lui Petru si Asan asupra teritoriului, un prim pas catre crearea celui de-al doilea Imperiu Bulgar.
GABRIEL TUDOR
Comentarii