Pentru ca tot se apropie noaptea de Halloween, am dedicat rubrica noastra de azi unei serii de filme care constituie cea mai emblematica franciza horror din toate timpurile: „Halloween”.
Personajul negativ, Michael Myers, a devenit un simbol al asasinilor în serie din filmele horror, iar multe dintre scenele din aceasta serie constituie si azi o sursa de inspiratie pentru scenaristii productiilor de groaza.
Totul a pornit de la un scenariu scris în doar trei saptamâni, de la un film turnat în nici o luna si de la un buget de doar 300.000 de dolari – pentru ca la final fransiza sa aduca încasari de peste 70 de milioane de dolari. În rândurile care urmeaza va propunem sa facem o scurta incursiune în universul tenebros al seriei „Halloween”.
– Initial, filmul trebuia sa se numeasca „Ucigasul dadacei”, dar regizorul John Carpenter a gasit acest titlu „oribil” si a propus unul mult mai comercial: „Halloween”. Având în vedere ca bugetul filmului a fost de doar 300.000 de dolari, Carpenter a cerut sa nu primeasca niciun salariu pâna când filmul nu va intra pe profit. Totusi, producatorii i-au oferit un onorariu de 10.000 de dolari pentru regie si un procent din profitul filmului. Actorul Donald Pleasance a primit 20.000 de dolari pentru rolul doctorului Samuel Loomis, iar Jamie Lee Curtis a primit 8.000 de dolari pentru rolul lui Laurie Strode. Nick Castle, care l-a interpretat pe The Shape/adultul Michael Myers, a primit doar 25 de dolari pe ziua de filmare – în conditiile în care vedetele din zilele noastre câstiga si sute de mii de dolari pentru o singura zi de filmare!
– În schimb, bugetul pentru continuarea filmului, „Halloween II”, a fost de 2,5 milioane de dolari, iar Halloween 2018 a avut un buget de 10 milioane de dolari. Jamie Lee Curtis a fost platita cu 100.000 de dolari pentru „Halloween II” (1980) si cu 5 milioane de dolari pentru „Halloween H20” (1998). Regizorul John Carpenter are acum o avere neta de 40 de milioane de dolari.
– Unele dintre modalitatile prin care echipa a economisit bani pentru a face „Halloween” cu un buget atât de mic au fost: folosirea câtorva saci de frunze false (filmul a fost filmat primavara în California si a fost plasat toamna în Illinois) si folosirea propriilor haine si vehicule ale actorilor. Casa familiei Myers era o cladire abandonata, detinuta de o biserica. John Carpenter, un autodidact, a scris el însusi coloana sonora legendara, initial pentru ca era „cea mai buna solutie pe care ne-o puteam permite”.
– Laurie Strode a fost primul rol de film pe care Jamie Lee Curtis l-a primit. A fost marea ei sansa, dar, fiind fiica a doi mari actori de la Hollywood, Janet Leigh si Tony Curtis, nu prea avea nevoie de asa ceva. Jamie Lee Curtis a aparut în „Halloween II” (1981), „Halloween H20: 20 de ani mai târziu” (1998), „Halloween: Resurrection” (2002), „Halloween” (2018), „Halloween Kills” (2021) si în „Halloween Ends” (2022). Amuzant este ca lui Jamie Lee Curtis nu-i plac filmele de groaza si, desi este prietena apropiata cu Sigourney Weaver, nu a vazut niciodata finalul filmului „Alien” (1979) pentru ca i s-a parut „prea înfricosator”.
– „Halloween” a avut premiera pe 25 octombrie 1978 în Kansas City. Telespectatorii au îndragit filmul si au început sa apara recenzii elogioase din partea unor critici de renume, precum Roger Ebert. Un alt critic, Gene Siskel, a spus ca filmul a fost atât de înfricosator încât a luat un taxi de la cinematograf pâna acasa în loc sa mearga pe jos doua strazi pe întuneric. În cele din urma, filmul a devenit un succes urias de box-office si cel mai mare succes de încasari al unui film independent realizat vreodata la acea vreme.
– În realizarea personajului Michael Myers, un psihopat care creste într-un sanatoriu de boli nervoase dupa ce îsi ucide sora pe când avea doar sase ani, Carpenter s-a inspirat dintr-o experienta traita în copilarie, când a vizitat un spital de psihiatrie si a întâlnit un copil care „parea rau” si se holba la el.
– „Halloween II” (1981) a fost revolutionar prin faptul ca actiunea sa debuteaza la doar cinci minute dupa ce firul epic din filmul original se încheie. Filmul începe în spitalul Haddonfield, unde Laurie se recupereaza dupa ranile suferite la finalul primului episod al seriei.
– Carpenter si Hill au planuit ca „Halloween II” sa puna capat povestii lui Michael Myers si a lui Laurie Strode. Acesta este motivul pentru care „Halloween III: Sezonul vrajitoarelor” (1982) nu este deloc despre Michael Myers. Cinefilii nu au apreciat însa ca filmul era cu vrajitoare si nu cu Michael Myers, ceea ce explica încasarile catastrofale.
– În total, seria „Halloween” are nu mai putin de zece episoade: „Halloween” (1978), „Halloween II” (1981), „Halloween III: Sezonul vrajitoarelor” (1982), „Halloween 4: Întoarcerea lui Michael Myers” (1988), „Halloween 5: Razbunarea lui Michael Myers” (1989), „Halloween: Blestemul lui Michael Myers” (1995), „Halloween H20: 20 de ani mai târziu” (1998), Halloween: Învierea” (2002), „Halloween: Noaptea crimelor” (2021), „Halloween: finalul” (2022).
GABRIEL TUDOR
Comentarii