Dezastrul de pe aeroportul din Tenerife a avut loc la 27 martie 1977, când doua avioane de pasageri Boeing 747 s-au ciocnit pe pista Aeroportului Los Rodeos (în prezent, Aeroportul Tenerife Nord).
Impactul a avut loc pe o ceata densa, când zborul KLM 4805 si-a initiat cursa de decolare, pe partea dreapta a zborului Pan Am 1736, aflat înca pe pista. Ambele avioane au fost distruse în urma coliziunii.
Toti cei 248 de pasageri si membri ai echipajului de la bordul avionului KLM au murit, la fel ca 335 de pasageri si membri ai echipajului de la bordul avionului Pan Am, în principal din cauza incendiilor si exploziilor rezultate din combustibilul varsat si aprins în urma impactului.
Ceilalti 61 de pasageri si membri ai echipajului de la bordul avionului Pan Am au supravietuit. Initial au existat 70 de supravietuitori, însa 9 pasageri au murit ulterior din cauza ranilor.
Printre supravietuitori s-au numarat capitanul, primul ofiter si inginerul de bord. Majoritatea supravietuitorilor din avionul Pan Am au iesit pe aripa stânga intacta, partea opusa coliziunii, prin gauri în structura fuselajului. Cu un total de 583 de decese, catastrofa reprezinta cel mai mortal accident din istoria aviatiei.
Cele doua aeronave aterizasera la Los Rodeos mai devreme în acea zi de duminica si se numarau printre avioanele deviate pe Los Rodeos din cauza exploziei unei bombe la destinatia prevazuta, aeroportul Gran Canaria.
Aeroportul devenise aglomerat, avioanele parcate blocând singura cale de rulare si fortând aeronavele care plecau sa ruleze pe pista. Pete de ceata densa se deplasau în deriva pe aerodrom, astfel încât vizibilitatea era foarte redusa pentru piloti si turnul de control. Ancheta ulterioara a autoritatilor spaniole a concluzionat ca principala cauza a accidentului a fost decizia capitanului KLM de a decola, crezând în mod eronat ca fusese emisa o autorizatie de decolare de la controlul traficului aerian.
Anchetatorii olandezi au pus un accent mai mare pe o neîntelegere reciproca în comunicatiile radio dintre echipajul KLM si turnul de control, dar în cele din urma KLM a recunoscut ca echipajul sau a fost responsabil pentru accident si compania aeriana a fost de acord sa despagubeasca financiar rudele tuturor victimelor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii