Mentionat pentru prima oara la 1 decembrie 1208, capitala Elvetiei si a cantonului cu acelasi nume a fost întemeiata de ducele Berchthold al V-lea de Zähringen. Originea numelui orasului este neclara, dar o legenda care apare si în cronica din Konrad Justinger relateaza ca ducele ar fi ucis aici un urs („Bär” în limba germana) si ar fi numit orasul Berna.
Orasul, întemeiat la sfârsitul secolului al XIII-lea, era construit pe o peninsula a râului Aare. In acest mod era protejat natural pe trei parti, a patra latura urmând sa fie aparata de un zid si un turn. Marginit de muntii Gurten si Bantiger orasul s-a extins de-a lugul vremii prin contructia de poduri si cladiri pe suprafete tot mai mari de teren.
In 1256 s-a construit „Turnul de aparare”, numit si „Turnul cu ceas”, urmat de „Turnul închisoare” (1345) si „Turnul Sfântului Cristofor”, care a rezistat pâna în 1865.
Dupa moartea lui Berchthold al V-lea, în 1218, Sfântul Imparat Romano-German Frederic al II-lea a decretat ca Berna sa fie un oras imperial liber. In 1353 autoritatile au încheiat o alianta cu tânara confederatie elvetiana, orasu devenind al optulea membru al acesteia si cel mai mare oras-stat din nordul Muntilor Alpi.
In timpul razboaielor napoleoniene Berna este ocupata la data de 6 martie 1798 si pierde teritoriile pe care le anexase. Dupa plecarea francezilor, în 1802, Elvetia moderna îsi reia treptat forma actuala si, prin constitutia de la 1848, Berna devine sediul guvernului confederatiei, capitala a statului elvetian.
Orasul este presarat de monumente, printre care un loc deosebit îl ocupa groapa cu ursi, aflata la 2 kilometri de Gara. Talazurile gropii sunt asfaltate, iar pe o suprafata considerabila si riguros curatata, ursii se plimba în voie, locuind aici din secolul al XVI-lea.
In ceea ce priveste constructiile, trebuie remarcat Palatul Federal, care adaposteste Parlamentul General si Consiliul Federal, o cladire proiectata de arhitectul Hans Auer si inaugurata în 1902.
Pe latura sudica a peninsulei Aare se afla Catedrala Sfântul Vincent, o constructie de gresie cu bolti de caramida, cel mai important edificiu religios din tara. Catedrala a fost ridicata în 1421 sub conducerea mesterului Matthäus Ensinger, pe locul unei biserici datând din 1190. Turla cu 50 de trepte a fost adaugata la sfârsitul secolului XIX, iar atractia constructiei o reprezinta portalul înfatisând în mod dramatic „Judecata de Apoi”.
Un simbol deosebit al orasului este Turnul cu Ceas, construit în 1530, pe latura estica, la capatul unei alei presarate cu fântâni împodobite cu statui semnate de sculptorul Hans Gieng Freiburg. Fântânile dateaza din secolul al XVI-lea. Construite initial din lemn, dar în perioada 1542-1546 au fost înlocuite cu fântâni din piatra, fiecare prezentând în mijlocul bazinului un personaj alegoric.
Dintre atractiile turistice pot fi mentionate Casa Einstein, în care familia savantului a locuit într-un apartament la etajul al treilea între 1902-1903 si transformata într-o expozitie memoriala sau Galeria de Arta Paul Klee, un muzeu închinat marelui pictor, deschis în anul 2005, si care este gazduit într-o cladire proiectata de arhitectul italian Renzo Plano.
Muzeul Elvetian Apia si Muzeul de Arta expun opere de mare valoare, atragând o multime de vizitatori, iar Podul Untertorbrücke construit între anii 1461-1489 peste râul Aare este cel mai vechi pod din Berna.
Gradina Botanica, apartinând Universitatii, contine peste 6.000 de specii de plante, printre care o colectie de flori alpine de pe toate continentele, iar în Gradina Trandafirilor te încânta 223 de specii de trandafiri, 200 de specii de irisi si 28 de specii de rododendroni.
IRINA STOICA
Comentarii