Pentru pontificatul papei Urban al II-lea (foto) si pentru istoria Evului Mediu, data de 27 noiembrie 1095 este una esentiala: atunci a decis suveranul pontif declansarea Primei Cruciade, cu scopul cuceririi Ierusalimului de sub controlul musulmanilor. Cruciadele au fost campanii militare organizate de Biserica Romano-Catolica, iar oficial s-au desfasurat noua Cruciade. Ultima a fost intre anii 1271 si 1272. La hotararea de organizare a Primei Cruciade a contribuit in mod decisiv ajutorul cerut de imparatul Imperiului Bizantin Alexis Comnenios (domnie 1081-1118).
Acesta se temea de avansarea turcilor selgiucizi. Initial, emisarii lui Comnenios nu au avut succes la Conciliul de la Piacenza, insa la Conciliul de la Clermont (Franta), papa Urban al II-lea a tinut un discurs de importanta istorica, predicand pentru cucerirea Pamantului Sfant ocupat de musulmani. Totodata, papa a promis si numeroase recompense materiale (pamant si bani), dar si recompense morale (iertarea pacatelor). Dar el avea in vedere si luptele interne pentru teritorii si puteri locale, care puteau fi stinse daca fortele cavaleresti sunt indreptate spre exterior. Ecoul cuvintelor papei Urban al II-lea a fost urias. Pe langa numerosi cavaleri si inalti nobili, si o multime de tarani s-au organizat pentru a pleca la lupta pe data de 15 august 1096. In Germania s-au declansat cu acel prilej atacuri impotriva evreilor.
In desfasurarea Primei Cruciade, masele de oameni fara nicio pregatire militara. Istoricii consemneaza mai multe actiuni separate, si anume: Cruciada Taranilor, Cruciada Germana si Cruciada Baronilor. Aceasta din urma a fost cel mai bine organizata. Dupa ce au ajuns la Constantinopol si au dat mai multe lupte pe parcursul drumului spre Ierusalim, cruciatii au mers de-a lungul Mediteranei spre Cetatea Sfanta si dupa lupte sangeroase au cucerit-o la data de 15 iulie 1099… A fost fondat Regatul Ierusalimului, iar succesul Primei Cruciade a permis infiintarea mai multor „state cruciate”, fapt care a intarit Imperiul Bizantin.
PAUL IOAN
Comentarii