Rege al Spaniei din 1516 (cand avea 16 ani), Carol al V-lea succede la tronul Sfantului Imperiu Roman (SIR) la 28 iunie 1519, dupa moartea bunicului sau, Maximilian I. Se impune sa precizam ca SIR este denumirea istorica data teritoriilor centrate in Imperiul German si care includea teritorii din Italia, Burgundia si numeroase vecinatati ale acestora, care formau sute de subformatiuni statale de tipul principatelor, ducatelor, tinuturilor si oraselor-state imperiale. Primul imparat al SIR a fost Otto I (962), iar ultimul a fost Francis al II-lea (1806). Nu avea o capitala specificata, dar avea orase de referinta unde se tinea Dieta (Parlament medieval) si incoronarea.
Carol al V-lea a domnit pana in 1556, cand a abdicat din motive medicale. El a continuat sa fie si regele Spaniei (sub numele Carlos I) si din acest punct de vedere se poate spune ca acest regat a cunoscut o dezvoltare teritoriala uluitoare. Carol al V-lea s-a confruntat cu multe conflicte europene, rivalii sai fiind regii Frantei (cu care s-a luptat in "razboaiele italiene") si Soliman Magnificul. In timpul sau, Spania a cucerit numeroase teritorii coloniale in Lumea Noua, prin conchistadorii sai Hernan Cortes si Francisco Pizarro, care supun Imperiile aztec si incas. L-a sprijinit pe Magellan in calatoria sa si a ocupat si teritorii din Pacific (Indiile de est). De altfel, "Noua Spanie" detinea vaste teritorii din Americile de Sud, Centrala si de Nord (numite "viceregate"). In consecinta, Carol al V-lea ajunsese sa se autodenumeasca "liderul crestinatatii".
Un alt front de lupta a fost cel impotriva dezvoltarii protestantismului (lutheranismului), dar cu mijloace neviolente. Carol al V-lea a avut trei copii legitimi si mai multi nelegitimi, cu doua metrese principale… Suferind de guta, el s-a retras la o manastire, dupa ce a a abdicat in favoarea fiului sau Philip. Acolo a trait pana in 1558. Se spune ca in chilia sa erau numeroase ceasuri care-i aduceau aminte de indelungata sa domnie.
PAUL IOAN
Comentarii