In orice imprejurare referitoare la sanatatea noastra, revine in mod inevitabil in discutie problematica activitatii fizice, fara de care organismul nostru, am putea spune ca e doar pe jumatate viu cu-adevarat. Miscarea contribuie la echilibrarea fizica si emotionala a organismului, stimuleaza imunitatea, procesele de detoxifiere, circulatia si mentine supletea articulatiilor. In sprijinul celor ce doresc sa obtina din ideea de miscare, de actiune, beneficii cat mai numeroase si pe termen cat mai lung pentru sanatate, au aparut in ultimii ani zeci si zeci de proceduri, de tehnici si de aparate ajutatoare. Astfel este si antrenamentul numit "Power Plate", folosit in principiu in asa-numitele saloane de infrumusetare, insa beneficiile principale in acest sens le percepe intregul organism, care practic este astfel tratat si chiar vindecat de anumite afectiuni.
Trebuie spus ca terapia prin vibratie are o influenta benefica asupra muschilor, vaselor de sange, structurilor conjunctive articulare, sistemului osos, dar si in reglarea secretiei hormonale. Acest efect fiziologic complex, manifestat asupra sistemelor organismului uman, confera sistemului vibrator sau platformei vibratorii rolul unui echipament de antrenament unic. Placa vibratorie se foloseste usor, asigurand un training complet, in minimum 10-15 minute, cu o frecventa de trei sedinte saptamanal.
Alaturi de actiunea mecanica asupra musculaturii, platforma vibratorie conduce si la o serie de efecte fiziologice: reglarea secretiei hormonale, imbunatatirea procesului regenerativ si a fluxului sangvin sistemic si periferic (inclusiv la nivelul maselor musculare), asigurand si drenajul venolimfatic; scaderea demineralizarii osoase, ceea ce duce la ameliorarea osteoporozei, prin cresterea densitatii minerale osoase; tonifierea musculaturii; imbunatatirea mobilitatii articulare prin pozitiile adoptate pe platforma, inclusiv la persoanele de varsta a treia; imbunatatirea coordonarii miscarilor si a controlului mersului, util persoanelor de varsta a treia; analgezie la pacientii cu dureri musculoscheletale de diferite origini, in special din cadrul durerilor de spate, prin efectul decontracturant-miorelaxant; echilibru psihoemotional; remodelare corporala; eliminarea celulitei. In fine, se impune sa atragem atentia ca aceasta procedura are si contraindicatii: sarcina si discopatiile severe propuse corectiei chirurgicale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii