• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Modern si eficient: Ingrijirea medicala la domiciliu

Modern si eficient: Ingrijirea medicala la domiciliu

28 iunie 2012
in Consultatii fara plata
A A

Un element extrem de important pentru orice persoana bolnava, dar din pacate prea putin avut in vedere la noi de cadrele medicale, este starea psihica si moralul pacientului. Canalizata in mod profesionist catre o atitudine pozitiva, aceasta poate avea un rol decisiv in procesul de vindecare sau de ameliorare a bolii.  Intre numerosii factori de care depinde starea mentionata, pe un loc important se situeaza locul unde este ingrijit bolnavul. O consecinta logica in acest sens este preferinta, de cele mai multe ori nerostita, de a se afla acasa, "intre ai sai", cum s-ar spune, dar si beneficiind de ingrijiri calificate. Tocmai pentru aceasta, unele clinici au avut initiativa laudabila de a infiinta serviciile de ingrijire la domiciliu. Consideram prin urmare ca este un aspect extrem de util legat de ingrijirea sanatatii, motiv pentru care va oferim in continuare cateva informatii de baza in aceasta perspectiva.

Trebuie stiut ca, in functie de gradul de dependenta, bolnavul poate fi: u total dependent (pacientul care nu poate indeplini trei sau mai multe activitati zilnice de baza fara ajutorul altei persoane si are nevoie de ingrijire medicala); – partial dependent (pacientul care nu poate indeplini cel putin doua activitati zilnice de baza fara ajutorul altei persoane si din cauza starii de sanatate precare are nevoie de ingrijire medicala); – independent (pacientul care indeplineste activitatile zilnice de baza fara ajutorul altei persoane dar care, din cauza afectiunii cronice acute, necesita servicii de ingrijire medicala la domiciliu: ingrijirea stomelor, a canulei traheale, a plagii postoperatorii, tratament parenteral).

De aceste servicii pot beneficia: – persoane cu boli cronice; – persoane aflate in faze terminale de boala; – persoane cu handicap; – persoane externate din spital care continua tratamentul la domiciliu; – convalescenti dupa anumite boli (ex.: fracturi, accidente vasculare, interventii chirurgicale importante).

Principalele tipuri de ingrijiri medicale la domiciliu sunt urmatoarele: – monitorizare parametri fiziologici (temperatura, respiratie); monitorizare parametri fiziologici (puls, tensiune arteriala); – monitorizare parametri fiziologici (diureza, scaun); – administrarea medicamentelor intramuscular, subcutanat, intradermic, oral, pe mucoase, precum si intravenos, sub supravegherea medicului; – sondaj vezical la femei si administrarea medicamentelor intravezical pe sonda; – administrarea medicamentelor prin perfuzie, sub supravegherea medicului; – recoltarea produselor biologice; – alimentarea artificiala prin sonda gastrica si educarea asiguratilor sau apartinatorilor; – alimentarea pasiva, inclusiv administrarea medicamentelor per os, pentru bolnavii cu tulburari de deglutitie; – clisma cu scop evacuator; – spalatura vaginala, in cazuri de deficit motor – manevre terapeutice pentru evitarea complicatiilor vasculare ale membrelor inferioare/ escarelor de decubit (mobilizare, masaj, aplicatii medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc si a rulourilor); – manevre terapeutice pentru evitarea complicatiilor pulmonare (schimbarea pozitiei, tapotaj, fizioterapie respiratorie); – ingrijirea plagilor simple/ suprimarea firelor, ingrijirea plagilor suprainfectate, a escarelor multiple, a stomelor, a fistulelor, a tubului de dren, a canulei traheale si instruirea asiguratului; – monitorizarea dializei peritoneale; – aplicarea de plosca, bazinet, condom urinar; – aplicarea de mijloc ajutator pentru absorbtia urinei.

Pentru a beneficia de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu, mai trebuie cunoscute o serie de conditii ce trebuie indeplinite de pacient. Astfel, ingrijirile efectuate prin Casa de Asigurari se fac in limita fondurilor alocate de catre aceasta. Un asigurat (pacient), are dreptul la 90 zile pe an de ingrijiri medicale la domiciliu, perioada ce poate fi impartita in una sau mai multe etape.
Pacientul trebuie sa fie externat din spital, iar la externare sa primeasca din partea medicului specialist o recomandare de ingrijiri medicale la domiciliu, care sa contina durata ingrijirii, ritmicitatea si serviciile medicale. Pentru pacientii cu afectiuni neurologice si oncologice, internarea nu este obligatorie, putand beneficia de recomandarea medicului specialist din policlinica de specialitate.

Pentru aprobare din partea Casei de Asigurari, pacientul trebuie sa detina urmatoarele acte: – recomandare de la medicul specialist; – bilet de iesire din spital; – cerere catre Casa de Asigurari; – dovada calitatii de asigurat; – act de identitate. In principiu, serviciile de ingrijire la domiciliu incep cu o zi dupa aprobarea cererii depuse la Casa de Asigurari de catre pacient sau apartinatori.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Miscarea „Power Plate”

Urmatorul Articol

Suveranele Candace

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Suveranele Candace

Cu zambetul pe fata

Fantanile Romei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.