Nepot al initiatorului Dinastiei Otomane, Osman I, Murad I s-a nascut la 29 iunie 1326 in Provincia Amasya (la Marea Neagra). Tatal sau a fost Orhan, bey (print, guverantor) al Sultanatului Otoman (Ottoman Beylik) in devenire. Mama sa a fost Nilufer Hatun, care ar fi fost (dupa unele surse) si mama lui Suleyman Pasa. Numele ei inseamna nufar.
Poreclit „Cel devotat lui Dumnezeu”, Murad I a avut o domnie plina de conflicte militare. El a ajuns la putere dupa moartea tatalui sau, in anul 1362. Sultanul s-a luptat cu puternicul Beylik Karaman din Anatolia. De asemenea, otomanii sub Murad I au dus lupte grele impotriva sârbilor, ungurilor, albanezilor si bulgarilor. O confruntare majora s-a desfasurat in 1371, când sârbii uniti sub conducerea regilor frati Vukasin si Despot Ugljesa au fost infrânti de strategul si guvernatorul Lala Sahin Pasa.
In 1385 Sofia a cazut prada otomanilor lui Murad I, dar in anul urmator o armata bulgara condusa de printul Lazar Hrebeljanovici i-a invins pe otomani. Ostirea lui Murad si-a luat revansa trei ani mai târziu, in 1389, zdrobind o alianta sârbo-bulgareasca in Batalia de la Kosovo. Acea batalie desfasurata la 15 iunie 1389 a ramas in istorie ca purtatoarea unei enigme: cum si când a murit Murad I in acel conflict in care otomanii au fost victoriosi. Unele surse afirma ca sultanul a fost asasinat pe la spate si nu prin lupta dreapta. Asasinul ar fi fost nobilul sârb Milos Obilic, care s-a strecurat in spatele lui Murad si i-a infipt un cutit intre umeri.
Alte surse, printre care si Dimitrie Cantemir, sustin ca asasinatul s-a fi produs dupa terminarea luptelor. Obilic ar fi intrat prin suprindere in cortul sultanului si l-ar fi ucis cu o sabie. Misterul mortii lui Murad I este asociat cu misterul unuia dintre fii sai mostenitori, si anume Yakub Bey. Acesta ar fi fost chemat de fratele sau, Baiazid, iar in cort ar fi fost sugrumat, nu se stie de cine.
In urma celor doua decese, Baiazid i-a luat locul tatalui sau pe tron, chiar in acel an 1389. Noul sultan avea sa fie umilit la Rovine, in 1395, de Mircea cel Batrân, domn al Tarii Românesti.
PAUL IOAN
Comentarii