Batalia de la Guruslau, declansata de Mihai Viteazul (1593-1601) în colaborare cu generalul Giorgio Basta, a fost menita sa-l înlature pe Sigismund Báthory (1581-1598, 1599, 1601) de pe tronul Transilvaniei si sa reintegreze principatul în frontul antiotoman initiat de împaratul german Rudolf al II-lea (1576-1612).
În iunie 1601, s-a încercat o rezolvare a conflictului, soldata însa cu refuzul principelui Báthory de a parasi tronul în schimbul Sileziei. La începutul lunii iulie fortele militare ale lui Mihai si cele ale lui Basta au facut jonctiunea în Moftin.
Trupele lui Sigismund, comandate de Stefan Csáky si Moise Székely, au ajuns la cetatea Simleului pe 11 iulie, iar principele a cerut un armistitiu de câteva saptamâni pentru a-si putea organiza armata. Aceasta era formata din detasamente de ostasi transilvaneni si moldoveni, contingente otomane si tataresti – aproximativ 40.000 de oameni (dintre care 12.000 erau turci si tatari).
De cealalta parte, Mihai, sustinut financiar de Rudolf al II-lea, si-a constituit o oaste formata în majoritate de mercenari, fiind ajutat de trupe transilvanene, dar si muntene, conduse de banul Mihalcea – în total circa 20.000 de oameni.
Cartierul general al lui Sigismund a fost amplasat pe cornisa „dealului lui Mihai”, urmând ca atacul sa fie deschis de poloni si sustinut de artileria plasata în spatele liniei întâi.
Încercarea lui Sigismund de a transa batalia în favoarea sa are loc în dimineata zilei de 3 august 1601, soldându-se însa cu o înfrângere. Confruntarea propriu-zisa se desfasoara în dupa-amiaza aceleiasi zile, atacul fiind deschis de silezienii si trabantii din oastea lui Mihai.
Profitând de reglajul deficitar al bataii tunurilor inamicului, ostenii lui Mihai si ai lui Giorgio Basta au prins în încercuire oastea acestuia. Sigismund Báthory a parasit Transilvania, refugiindu-se în Moldova. El a pierdut peste 10.000 de osteni, în timp ce aliatii doar aproximativ 1.200.
Cronicarul Radu Popescu a relatat într-o singura fraza întreaga batalie: „În mijlocul vremilor acestora, s-au unit Batar Jicmon cu Irimiia-voda den Moldova si Simion-voda den tara Româneasca, si toti au ridicat osti asupra lui Mihai Voda. (…) Au avut razboi mare la Somliu (Simleul Silvaniei, jud. Salaj), si au biruit Mihai-voda…”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii