Denumit cu teama si respect de contemporani „der Eiserne Kanzler” – Cancelarul de Fier, Otto Eduard Leopold von Bismarck a fost omul caruia i se datoreaza unificarea Germaniei in jurul Prusiei si care a devenit primul cancelar al Imperiului German. Provenind dintr-o familie de junkeri (s-a nascut la 1 aprilie 1815), el a fost toata viata credincios principiilor conservatoare si un adept convins al monarhiei, luptand pe toate fronturile impotriva miscarilor revolutionare si republicane. Dupa absolvirea universitatii Friedrich Wilhelm din Berlin, unde s-a remarcat mai ales pentru agresivitate decat prin ravna la invatatura (in decursul unui singur an de studii s-a duelat de 26 de ori cu sabia!) tanarul Otto si-a dorit sa devina diplomat dar n-a reusit sa obtina decat slujbe umile si plictistoare in administratia din Aachen si Potsdam. Casatoria cu o aristocrata – Johana von Puttkamer, in 1847, il ajuta sa avanseze pe scara sociala.
Curand, isi va incepe cariera politica, fiind deputat in parlamentul Prusiei si aratandu-se indignat de ezitarile regelui prusac fata de inabusirea revolutiei din 1848. Are in sfarsit ocazia sa intre in diplomatie si se va achita cu mare pricepere de misiunile primite, ca ambasador in Rusia si apoi in Franta. Pe 22 septembrie 1862 devine premier interimar si, cand Parlamentul se opune reformelor sale in privinta armatei si politicii militariste, agresive, promovate de el, Bismarck il demite fara ezitare. Declansarea razboaielor cu Austria si ulterior cu Franta il ajuta sa-si indeplineasca visul: o Germanie unita, puternica, una dintre cele mai mari puteri ale Europei.
Dupa ce umileste Franta, in 1871, apeleaza tot mai mult la diplomatie spre a-si mentine intacta creatia. Timp de 28 de ani va „dresa” Parlamentul german, fiind o forta a naturii, careia nimic si nimeni nu i se poate opune. Enervat de popularitatea si autoritatea lui Bismarck, in 1890 noul imparat, Wilhelm II il demite si timp de patru ani, cei doi se vor sicana neincetat, spre deliciul celorlalte puteri europene. In 1894 survine impacarea, dar Bismarck nu mai revine in viata publica, murind dupa patru ani, din cauza unei bronhopneumonii.
GABRIEL TUDOR
Comentarii