Pe langa faptul ca reprezinta apreciate delicatese culinare, scoicile sunt si adevarate medicamente pentru o serie de afectiuni. Puterile speciale ale scoicilor au fost descoperite acum cateva mii de ani. Molustele sunt cele mai vechi vietuitoare existente la ora actuala. De-a lungul timpului, ele s-au inmultit si întregul glob a fost populat. Printre molustele comestibile se numara stridiile si midiile. Tipurile acestor vietuitoare difera in functie de locul in care are loc cresterea si dezvoltarea si trebuie spus ca omul a creat chiar ferme de cultura, comparabile cu cele agro-zootehnice.
Tratarea prealabila
Scoicile de apa dulce si sarata constituie adevarate medicamente pentru diverse boli ce pot aparea pe parcursul unei lungi perioade de timp. Singura problema cu care ne putem confrunta este modul in care sunt consumate. Înainte de a fi preparate pentru uz alimentar sau pentru a fi folosite in scopuri medicinale sub forma de pudra sau pasta, scoicile trebuie tratate. Tratamentul cel mai eficient in astfel de cazuri este cel termic. Se recomanda folosirea unei temperaturi ridicate pentru a se putea distruge eventualele microorganisme. Singurele moluste care se pot consuma si fara a fi tratate sunt stridiile. Mediul din care scoicile au fost recoltate este cel mai important si de aceea tratarea termica superficiala poate îndeparta eventuale virusuri, bacterii, microorganisme nefavorabile corpului uman.
Preparate in restaurante sau acasa, scoicile sunt adevarate delicatese. S-a demonstrat faptul ca pot constitui un aliment aparte deoarece au o calitate importanta, se comporta ca un filtru de alimentare. Pot transforma microorganismele contaminate in produse consumabile fara a fi afectate personal. Chinezii au fost cei care au descoperit proprietatile medicinale ale scoicilor de mare. Cu mii de ani in urma, acesti oameni le foloseau pentru tratarea unor boli care nu cunosteau pe atunci nici un alt medicament. Acum nu mai exista nici un secret, carnea scoicilor de apa sarata este foarte utila in tratarea hemoroizilor, secretiilor vaginale si gusei.
Tratamente diversificate
Scoicile se împart in mai multe clase si categorii, iar unele sunt chiar otravitoare. Un pescar cu experienta si cu o cultura generala vasta in ceea ce priveste aceste vietuitoare poate culege insa cu usurinta acele specii necesare tratarii diverselor afectiuni. Scoicile de apa dulce pot fi adevarate arme împotriva hemoragiilor, eczemelor, hemoroizilor si congestiei globilor oculari. Edemele pot fi tratate si ele cu ajutorul scoicilor.
In interiorul carapacelor se gaseste un praf ce poate fi de mare ajutor in tratarea unor boli destul de grave. Procesul de obtinere a acestui praf este foarte simplu. Carapacele scoicilor se coc si se macina foarte fin. Daca folosesc scoici de apa dulce, stratul negru care exista pe carapace se indeparteaza, iar procedeul este identic cu cel mentionat mai sus. Din praful obtinut se pot fabrica diverse pastile sau tablete. De cele mai multe ori, chinezii il folosesc ca atare, direct pe locul in care exista inflamatia sau durerea. Praful carapacelor este folosit in tratarea edemelor, hemoroizilor, tusei expectorante, durerilor gastrice, si nu in ultimul rand in tratarea diabetului. Se spune ca, datorita apei sarate, scoicile din acest mediu au o actiune directa asupra stomacului si aparatului urinar. Tesuturile dure pot fi înmuiate astfel incat formarea tumorilor nu mai poate evolua.
Aliment-medicament acvatic
Pentru a trata arsurile grave se poate amesteca praful obtinut in urma macinarii cu untura sau cu grasime de porc sau de pasare. In cazul in care ne simtim lipsiti de putere, amestecul din praf de scoici si usturoi este remediul ideal. Un alt amestec care poate face adevarate minuni, in cazul tuberculozei pulmonare, este alcatuit din praz si carne fiarta de scoici. Diversele creme si unguente pe baza de praf si carne de scoici de apa sarata au fost inventate de catre chinezi si astazi au o mare raspandire.
Combinatiile nu se opresc insa aici. Se cunosc amestecuri foarte variate care pot ajuta la dezintoxicarea organismului, imbunatatirea starii plamanilor sau a acuitatii vizuale. De asemenea, consumul regulat de carne de scoici constituie un medicament minunat pentru tratarea ulcerului gastro-intestinal. Dincolo de calitatile incontestabile pe care le au scoicile in sine, datorita compozitiei lor, specialistii sunt de parere ca la efectele lor terapeutice contribuie in mod hotarator mediul acvatic si in special cel marin, in care traiesc.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii