Scandalul politic din SUA denumit „Afacerea Watergate”, care a debutat în anul 1972, a ajuns în faza decisiva la sfârsitul lunii iulie 1974. Astfel, pe 27 iulie, presedintele Richard Nixon a fost acuzat de comisia juridica a Camerei Reprezentantilor ca obstructioneaza justitia. Pe 29 iulie 1974 a fost acuzat si de abuz de putere, iar la 30 iulie, dupa ce a fost acuzat de sfidarea Congresului (Parlamentul SUA), Nixon a eliberat casetele înregistrate la Casa Alba, care dovedeau implicarea sa directa în scandalul „Watergate”.
Caseta decisiva fusese înregistrata la 23 iunie 1972 si reproducea o discutie dintre presedintele Nixon si Harry Halderman, seful de personal de la Casa Alba si consilier apropiat al presedintelui, în privinta „acoperirii” infractiunilor comise. În înregistrarea de pe banda, Nixon si Halderman puneau la cale metodele de împiedicare a anchetei care izbucnise, cei doi pretextând ca obstructionarea justitiei era de interes national. Ce se întâmplase?
În complexul de birouri ale hotelului Watergate din Washington se produsese o intrare prin efractie, la sediul Partidului Democrat (Nixon era republican). Au fost arestate cinci persoane care intrasera fraudulos în acele birouri pentru a doua oara, pentru a verifica aparatura de ascultare implantata anterior si pentru a fotografia documente secrete. Având în vedere gravitatea faptelor, Nixon si aliatii sai doreau ca CIA sa intervina peste anchetele FBI si sa le „minimalizeze”.
Ancheta a ajuns în Congres si s-au format mai multe comisii senatoriale. Au fost numeroase audieri ale persoanelor care lucrau la Casa Alba si mai ales ale persoanelor care faceau parte din „Comitetul pentru realegerea presedintelui”. Mai multe casete au fost predate, cu mare întârziere, anchetatorilor, dar s-a dovedit ca din ele lipseau multe minute „interesante”. Tot timpul, Richard Nixon a negat implicarea sa si abia dupa interventia Curtii Supreme de Justitie, presedintele a fost obligat sa predea casetele incriminatoare, la 30 iulie 1974. Pe 8 august si-a dat demisia si a fost gratiat de succesorul sau, Gerald Ford.
PAUL IOAN
Comentarii