Unul dintre cei mai faimosi conducatori militari din istoria Japoniei, Tokugawa Ieyasu s-a nascut la inceputul anului 1542, intr-o familie aristocratica din districtul Mikawa. Numele lui adevarat a fost Matsudara Takechiyo. La doar 4 ani, este trimis de tatal sau drept ostatic, la conducatorul militar al unei provincii vecine – era epoca unui inversunat razboi civil intre nobilii japonezi, conflict ce va sfasia tara decenii intregi. Dupa moartea tatalui sau, devine liderul clanului Matsudara si in 1567 incheie o alianta cu un alt vecin puternic, Oda Nobunga. Cu acest prilej isi va schimba numele in Tokugawa Ieyasu.
Vor urma aproape doua decenii de campanii militare neintrerupte, la capatul carora geniul militar si curajul lui Tokugawa Ieyasu se vor impune, facand din el unul dintre cei mai puternici nobili razboinici din Japonia. In 1582, Oda Nobunga este ucis, iar urmasul sau, Toyotomi Hideyoshi moare, la randul sau, curand dupa aceea. Practic, la acel moment Japonia era impartita intre Tokugawa Ieyasu si liderul districtelor din vest, Ishia Mitsunari. In 1600, Ieyasu invinge zdrobitor armata Vestului si se impune ca lider militar absolut al tarii. In 1603, imparatul Go-Yozei va oficializa aceasta stare de fapt, numindu-l pe Tokugawa Ieyasu conducator militar – Shogun.
In realitate, el devenea stapanul absolut al Japoniei, imparatul pastrand doar un titlu onorific. Tokugawa Ieyasu s-a dovedit nu doar un razboinic neinfricat, ci si un priceput administrator, dezvoltand puternic agricultura si comertul si facand dintr-o asezare aparent neinsemnata, Edo, un oras important (cel mai dens populat din lume, la finele secolului 18, cu peste un milion de locuitori), care va deveni peste secole, capitala Japoniei – Tokyo. Tokugawa Ieyasu incepe totodata persecutia crestinismului in Japonia, incurajand in schimb confucianismul si dezvoltand cultura si invatamantul nipone.
Shogunul moare pe 17 aprilie 1616, dar urmasii lui vor conduce, din aceeasi functie, Japonia timp de inca doua secole si jumatate.
GABRIEL TUDOR
Comentarii