Desi despre batalia de la Podul Inalt nu se mai vorbeste azi decat prin cartile de istorie din programa scolara gimnaziala, batalia de la Vaslui (Podul Inalt) din 10 ianuarie 1475, intre Imperiul Otoman si Moldova, este cea mai importanta victorie a domnitorului Stefan cel Mare (1457-1504) impotriva otomanilor. Lupta a avut loc ca urmare a faptului ca Stefan cel Mare, a intrerupt plata tributului catre Imperiul Otoman in 1473.
Stefan cel Mare s-a simtit incurajat in actiunile sale de constituirea unei coalitii antiotomane (1472), avandu-i ca membri pe sahul statului turcmen din Asia Centrala, Uzun Hassan (1453-1478), regele Ungariei, Mathias Corvin (1458-1490) si Venetia. Ca urmare a acestei actiuni, sultanul Mehmed al II-lea (1444-1446, 1451-81) a ordonat o campanie de pedepsire in Moldova.
Spre sfarsitul anului 1474, oastea turceasca, alcatuita din trupele din Rumelia (aproximativ 30.000 de oameni), trupe de ieniceri si un contingent din Tara Romaneasca (aproximativ 17.000 de soldati), au patruns in Moldova. Stefan cel Mare dispunea de 40.000 de luptatori, intre care se aflau 5.000 de secui, 1.800 de unguri si 2.000 de poloni.
Lupta s-a dat in dimineata de 10 ianuarie 1475, pe ceata. Dupa manevre ingenioase, o parte insemnata a oastei inamice a fost nimicita. Revenit la Suceava, Stefan isi anunta victoria principilor crestini, aratand ca „am mers impotriva dusmanilor Crestinatatii, i-am biruit si i-am calcat in picioare si pe toti i-am trecut prin ascutisul sabiei noastre”. El indemna, totodata, la continuarea luptei, turcii fiind slabiti in urma dezastrului de la Vaslui, domnul Moldovei temandu-se de reactia sultanului, care nu putea lasa nerazbunata o asemenea infrangere.
Intuitia voievodului era perfect intemeiata. Imperiul Otoman a declansat in 1476 o noua campanie, soldata cu infrangerea lui Stefan la Razboieni. Acestea sunt datele istorice.
Azi, in amintirea acelei victorii, o diorama care infatiseaza celebra batalie a domnitorului Stefan cel Mare de la Podul Inalt a devenit punctul de atractie al expozitiei permanente a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui, redeschis publicului dupa trei ani in care institutia s-a aflat intr-un amplu proces de reabilitare.
Luptatorii moldoveni si cei turci au fost realizati cu ajutorul unei imprimante 3D, pe macheta aflandu-se peste 400 de personaje, iar decorurile l-au pus la grea incercare pe cel care a confectionat diorama, dupa cum se relateaza intr-un reportaj Agerpres. „A fost o munca frumoasa si provocatoare. Sursa de inspiratie mi-a fost filmul Stefan cel Mare, pe care recunosc ca l-am urmarit de peste 20 de ori, ca sa vad exact toate detaliile legate de imbracamintea participantilor la lupta sau de pozitionarea lor pe campul de batalie”, declara directoarea muzeului. Realizarea dioramei a luat cam opt luni, timp in care au fost confectionati „soldatii” din ambele tabere, decorul campului de lupta, copacii, redutele.
S-au folosit foarte multe elemente din natura, care au ajutat in final la crearea unei imagini cat mai apropiate de cea adevarata, dar au fost utilizate si substante chimice, lacuri, vopsele si chiar un dispozitiv cu glicerina cu ajutorul caruia distribuie un fum gros pentru a reda binecunoscuta ceata din tim-pul bataliei, despre care cronicarii vremii au povestit si despre care s-a spus ca le-a fost in final aliat bravilor osteni ai lui Stefan cel Mare in glorioasa victorie de la Podul Inalt.
Directoarea Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, Ramona Mocanu, amintea ca expozitia dedicata marelui voievod este una speciala si ca este de datoria celor din institutia ce poarta numele ilustrului domnitor sa pastreze vie memoria sa si sa-i cinsteasca numele.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii