• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Intre afectiune sufleteasca si afectiune medicala

Intre afectiune sufleteasca si afectiune medicala

31 ianuarie 2019
in Consultatii fara plata
A A

Ne sunt foarte dragi, si pe drept cuvant, animalele de companie, unele aflandu-se de milenii alaturi de noi (cainele, pisica s.a.m.d.), altele reprezentand un fel de categorie exotica, mai rar intalnite prin apartamente si gospodarii. Oricare ar fi ele, pe langa calitatile cu care ne atrag aproape neconditionat, pot avea si unele „hibe” bine ascunse, pentru care evident ca nu au nicio vina, dar care ne pot pricinui mari necazuri in ceea ce priveste sanatatea. Ce ziceti de adorabila noastra pisicuta, cea atat de alintata, dar…

Pericol major pentru viitoarele mame

 Toxoplasmoza este o infectie frecventa a pasarilor si mamiferelor, inclusiv a oamenilor, fiind produsa de un mic parazit numit Toxoplasma gondii. Acesta afecteaza aproximativ 50 % din populatia lumii. Asa-numita gazda definitiva, dar si unica in lantul respectiv, este pisica, omul fiind gazda intermediara. Cand o pisica este infectata, materiile ei fecale contin oua ale parazitului pe o perioada de aproximativ doua saptamani, dar care pot supravietui pana la 18 luni in pamantul umed. Ouale din sol pot contamina apa si plantele; in schimb, pisicile care nu parasesc niciodata locuinta si nu prind soareci nu pot fi infectate cu Toxoplasma gondii. De asemenea, o persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat nu mai poate fi infectata ulterior. Pentru majoritatea oamenilor, toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca de la sine, mai spun medicii.

 Daca infectia este dobandita de mama in timpul sarcinii si transmisa fatului, produce leziuni cerebrale si orbire. Doar un mic procent din femeile insarcinate care sunt infectate transmit infectia fatului. Este important ca femeia gravida sau care doreste sa ramana insarcinata sa fie testata, pentru a se sti daca a fost infectata cu Toxoplasma gondii; in caz ca nu a fost, trebuie instruita asupra modului in care poate evita infectia.

Simptome evidente si riscuri

 In toxoplasmoza dobandita, de cele mai multe ori manifestarile sunt clinice: – limfadenopatie cervicala, suboccipitala, supraclaviculara, axilara, inghinala (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedurerosi, nu supureaza); – febra; – dureri musculare; – dureri articulare; – cefalee; – urticarie. Formele grave apar de obicei la organisme cu imunitate compromisa si se manifesta ca infectii severe cu febra ridicata, stare generala alterata, dureri articulare, eruptii cutanate, meningoencefalita, pleuropneumonie, miocardita, hepatita. Incomparabil mai grav, la bolnavii cu SIDA poate aparea o encefalita difuza, cu evolutie rapida si deces in cateva zile.

 In toxoplasmoza congenitala, in cazul in care mama se infecteaza in cursul sarcinii, infectia ajunge la nivelul placentei, patrunzand in sangele fetal. In cursul primului trimestru al sarcinii, infectia fetala este rara, dar grava, producand frecvent avort. In al treilea trimestru este frecventa, dar benigna. Daca copilul se naste viu, boala poate fi latenta (se poate exprima mai tarziu prin retard psihomotor din ce in ce mai manifest, convulsii, hidrocefalie), grava (atingere multiviscerala, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie si deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro- sau microcefalie, calcificari intracraniene) sau atenuata (simptome oculare, neurologice, hepatice).

Simptome inselatoare si tratamente

 Majoritatea persoanelor infectate cu Toxoplasma gondii nu prezinta simptome. O proportie redusa de pacienti au simptome usoare de tip gripal, care pot dura cateva luni. De aceea, de multe ori o persoana nu stie daca are sau nu toxoplasmoza.

 Simptomele sunt: – adenopatii latero-cervicale (cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali); – crampe musculare; – febra; – oboseala; – senzatie de gat uscat; – eruptii cutanate.

 Pacientii cu sistem imun deficitar (in cadrul infectiei cu HIV, dupa transplantul de organe sau la pacientii cu limfoame) pot dezvolta o forma de toxoplasmoza grava, ce poate duce la deces. In asemenea cazuri se foloseste terapia antibiotica. O infectie severa necesita un tratament agresiv. In cazuri foarte rare, pacientii cu toxoplasmoza aparent sanatosi au dezvoltat simptome severe din cauza afectarii creierului, ochilor, plamanilor sau inimii.

 Nu exista tratament la domiciliu pentru toxoplasmoza. Se administreaza medicamente doar daca infectia afecteaza fatul sau o persoana imunodepresiva. De aceea, desi o gravida cu un sistem imunitar sanatos nu prezinta risc daca este infectata, tratamentul e necesar pentru protectia fatului. Gravidele diagnosticate cu toxoplasmoza in timpul sarcinii vor primi tratament cu antibiotice, care reduc riscul ca fatul sa fie infectat. Daca totusi infectia se produce, un alt antibiotic se adauga la tratamentul initial. Acesta scade severitatea toxoplasmozei fetale si a altor afectiuni legate de infectie, care apar dupa nastere. Daca nou-nascutul are toxoplasmoza, va primi antibiotice in primul an de viata. Tratamentul se impune pentru a scadea riscul de leziuni cerebrale si orbire cauzate de infectie.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Batalia de la Podul Inalt, in 3d

Urmatorul Articol

Maya – civilizatia pierduta si regasita

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Maya - civilizatia pierduta si regasita

Apollo, un zeu bun la toate

Biserica Doamnei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.