Aflata in centrul Capitalei, pe Calea Victoriei, Biserica Doamnei are hramurile „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” si „Sfantul Mucenic Elefterie”. Monumentul are in apropiere cladiri de importanta istorica: Palatul Nifon, Universitatea, Muzeul National de Istorie. Actuala biserica a fost ridicata in 1683 de Doamna Maria, sotia lui Serban Cantacuzino (1678-1688), pe locul unei mai vechi ctitorii din lemn si noul locas a fost inchinat Manastirii Cotroceni.
Cartierul in care a fost zidita constructia se numise initial „a lui popa Istrate” dar, dupa ridicarea edificiului s-a numit „la biserica Doamnei”. La inceput s-a dorit sa slujeasca drept paraclis al marilor case boieresti si chiar al unei viitoare resedinte dom-nesti. Biserica a fost pictata de un mester celebru in epoca, si de un alt pictor, Ioan Zugravul, ambii pomeniti intr-un pomelnic din proscomidiar.
Asezamantul a avut mult de suferit in urma numeroaselor cutremure si a fost supus unor reparatii si restaurari care i-au schimbat vechiul aspect. Chiar pictura a fost acoperita cu un strat gros de alta culoare. La inceputul secolului trecut a intrat insa in atentia Comisiei Monumentelor Istorice si s-au realizat multe lucrari de intretinere, cele mai importante fiind efectuate in 1950-1951. Alte reparatii si restaurari au fost facute dupa cutremurul din 1977 si in 1998-2004.
Biserica are un aspect traditional cu o turla pe naos, asezata pe un soclu patrat si cu tamburul perforat de ferestre. Exteriorul, zugravit in alb spre crem, este impartit in doua de un brau. In registrul superior sunt marcate ocnite prelungi iar in cel inferior apar ferestrele care lumineaza si biserica.
In fata intrarii exista un pridvor larg, sustinut de noua arcade pe stalpi octogonali. Interiorul prezinta o particularitate deosebita. Pronaosul este delimitat de naos nu printr-un perete asa cum se obisnuia, ci prin alte trei arcade pe coloane.
Din vechea catapeteasma s-a pastrat icoana hramului. Asezamantul contine si cateva lucrari religioase de mare valoare artistica. Pe langa icoanele de pe catapeteasma, realizate in diferite perioade, mai putem gasi aici vase de cult din aur si argint si carti vechi. Exista si un Sfant Epitaf de la 1883, executat de o brodeza renumita, Despineta de la Constantinopol, in aceleasi ateliere in care au fost realizate si lucrarile similare de la manastirile Cotroceni si Tismana.
IRINA STOICA
Comentarii