Figura legendara a Italiei moderne, la formarea careia a avut o contributie remarcabila, Giuseppe Garibaldi s-a nascut la Nisa, in Franta, intr-o familie de pescari. Timp de zece ani, in tinerete, a servit ca marinar pe vase comerciale. In 1833 a devenit membru al organizatiei secrete „Tanara Italie”, condusa de Giuseppe Mazzini. Aceasta organizatie milita pentru eliberarea Italiei de sub dominatia straina si unificarea acesteia. Dupa un an, a fost implicat intr-o tentativa de lovitura de stat, in Piemont, fiind prins de politie si condamnat la moarte. A reusit sa evadeze si sa fuga in America de Sud unde si-a petrecut urmatorii 12 ani din viata. A revenit in Italia in 1848, pentru a participa la miscarea revolutionara care se desfasura in multe state europene.
In fruntea unei armate de 30.000 de voluntari s-a pus in slujba regelui Sardiniei, pentru a lupta impotriva stapanirii austriece din Lombardia. In 1849 a participat, alaturi de Giuseppe Mazzini, la apararea Romei, proclamata Republica de catre revolutionari. Superioritatea numerica a adversarilor francezi si austrieci a dus la infrangerea revolutiei, Garibaldi fiind nevoit sa plece iar in exil, de asta data in SUA, unde va ramane pana in 1854. Revenit in tara, s-a stabilit in insula Caprera din nordul Sardiniei.
In 1860, in fruntea a doar o mie de oameni a intreprins o expeditie in Sicilia, reusind sa inlature monarhia locala si sa instituie un guvern provizoriu. A cucerit Sicilia si Neapole, care s-au unit astfel cu regatul Sardiniei si Piemontului (1861) dupa care s-a retras iar pe Caprera. In timpul razboiului din 1866, in care Italia, aliata cu Prusia, a luptat impotriva Austriei, Garibaldi a condus din nou un corp de voluntari cu care a reusit sa infranga armata austriaca. La sfarsitul razboiului, Venetia a devenit parte integranta a Italiei unificate. Odata cu anexarea Romei la Italia, in 1870, Garibaldi a devenit membru al Parlamentului italian. A murit pe 2 iunie 1882, la 75 de ani, fiind inmormantat pe pamanturile fermei sale din insula Caprera.
GABRIEL TUDOR
Comentarii