Nu prea avem multe reusite in domeniul cultural cu care sa ne mandrim, vorbesc aici despre calitate. De aceea mi s-a parut interesanta stirea din care am aflat ca Federatia Internationala de Arta Fotografica (FIAP) a atribuit Galeriei oradene Euro Foto Art, titlul de Centru Expozitional FIAP. Este primul si singurul titlu primit de o galerie romaneasca si printre putinele din lume, recunoscandu-se astfel calitatea si longevitatea acestei galerii, dupa cum transmite Agerpres.
„Primind titulatura de Centru Expozitional FIAP, al 17-lea din lume, ne bucuram ca Galeria Euro Foto Art a devenit prima ambasada a Federatiei Internationale de Arta Fotografica in Romania, asa cum ne-au spus chiar ei. Infiintata in anul 1990, este cea mai longeviva galerie permanenta de arta fotografica din Romania. Aici am vernisat nu mai putin de 570 de expozitii internationale de arta fotografica de pe intregul mapamond, fiind prezentate publicului vizitator peste 45.000 de fotografii. La toate expozitiile noastre, accesul este gratuit”, declara artistul fotograf Stefan Tóth, fondatorul si managerul galeriei, dar si curatorul expozitiilor.
Inaugurarea oficiala a Centrului Expozitional FIAP Oradea – Romania va avea loc pe 6 decembrie, dupa incheierea lucrarilor de reabilitare interioara si exterioara a cladirii din Piata 1 Decembrie nr.12.
Public de teatru foarte tare
Daca e sa ne luam dupa actorul Marcel Iures, pe care imi amintesc ca l-am vazut in Richard al III-lea de William Shakespeare in regia lui Liviu Ciulei la sala Izvor a Teatrului Bulandra din Buucuresti, „publicul de teatru din Romania este unul de calitate, unul din cele mai bune din Europa”.
„Avem unul din cele mai, poate, unul din cele mai bune publicuri din Europa. Da. Are o capacitate de absorbtie care este egala cu nivelul de educatie si de cultura pe care o are publicul din Romania. Am tot auzit, m-au tot intrebat «domnule, publicul nu a decazut?» Publicul nu are cum sa decada… pentru ca, asa cum e, anihilata, societatea romaneasca, ea isi da telefoane, e bun si internetul asta, si telefonul, si Facebook-ul, isi dau „du-te sa-l vezi pe ala, e extraordinar”, spunea, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, Marcel Iures, dupa cum scrie Agerpres.
Toate bune, drepte si frumoase, dar faptul ca internetul si Facebook-ul sunt bune ca aduc lumea la teatru (!) nu inseamna ca poate sa creasca nivelul de calitate al spectacolelor. Dimpotriva, il atrage intr-un divertisment facil ceea ce ar explica, pana la urma, de ce sunt pline salile de teatru.
Iures a mai spus ca teatrul a fost singurul „domeniu” care a continuat neabatut „si sub regi, si sub comunism, si sub ceea ce traim acum”. O observatie arhibanala, deoarece la fel s-a intamplat si cu presa si cu cartea si cu muzica. Ele n-au murit niciodata. Si nici teatrul.
In ceea ce priveste filmul romanesc, Marcel Iures considera ca, din pacate, „s-a creat o marca”, o „chestie destul de ticaloasa”, deoarece exista subiecte „profunde” neabordate de catre regizorii romani. Traiasca divertismentul ieftin, sunt tentat sa adaug. „Nu se poate sa obtii Cesar-uri si Ursi (premiile Festivalului de Film de la Berlin – n.r.) si Palmieri (Palme d’Or – Festivalul de Film de la Cannes – n.r.) si nu mai stiu ce s-a obtinut, injurandu-ti tara”, a sustinut actorul, pe buna dreptate, care a devoalat si o situatie incredibila: filmul Octav, regizat de Serge Celibidache, nu a putut fi inscris la Cannes tocmai pentru ca nu respecta „scenariul” unui film romanesc, (care trebuie sa fie) „cu mizerie, cu gri”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii