Având o cariera politica întinsa pe aproape patru decenii, Salvador Allende Gossens a fost un om de stat socialist care a îndeplinit, rând pe rând, functiile de senator, deputat, ministru si, dupa ce a esuat de trei ori consecutiv la alegerile prezidentiale în 1952, 1958 si 1964, a fost ales pe 4 septembrie 1970 ca sef de stat al republicii Chile. Allende a fost astfel primul lider marxist care a venit la putere pe calea alegerilor democratice.
Ideologia socialista si prietenia manifestata fata de Fidel Castro, conducatorul comunist al Cubei, l-au transformat pe Allende într-un personaj profund antipatizat la Washington, indiferent ca la Casa Alba s-a aflat Kennedy, Johnson sau Nixon. Americanii credeau ca exista pericolul ca Chile sa devina un stat comunist, intrând în sfera de influenta sovietica. Totusi, desi s-a manifestat ca un admirator sincer al lui Stalin, Allende nu a ezitat sa condamne invaziile sovietice în Ungaria (1956) si Cehoslovacia (1968), fiind primul lider sud-american care a recunoscut existenta Republicii Populare Chineze, în 1971.
Temându-se ca venirea la putere a lui Allende va duce la pierderea influentei majore pe care corporatiile americane o aveau în Chile, una dintre cele mai bogate, în resurse, tari din America de Sud, administratia Nixon a facut tot posibilul pentru a împiedica ascensiunea candidatului socialist. Dar chiar si tentativele CIA de mituire ale senatorilor chilieni, mandatati sa desemneze câstigatorul alegerilor populare (nici unul dintre candidati nu obtinuse jumatate plus unu din voturi) au esuat si Allende a devenit presedinte. Pe 22 octombrie 1970 generalul Rene Schneider, seful de stat major al armatei chiliene, a fost asasinat, în urma unei actiuni orchestrate de CIA.
Imediat ce a venit la putere, Allende a initiat un plan de construire a socialismului „în maniera chiliana”, trecând la nationalizarea industriei grele, la implementarea de programe sociale, de distribuire de hrana pentru familiile sarace, de lichidare a analfabetismului, de asigurare a noi locuri de munca. Deciziile sale au lovit puternic interesele magnatilor americani, prin intermediul generalului Augusto Pinochet, „pionul otravit” numit chiar de Allende comandant suprem al armatei. CIA a tesut cu abilitate intrigile unei lovituri de stat care l-a rasturnat de la putere pe presedintele ales, ce si-a pierdut viata în împrejurari înca neelucidate, instaurând în Chile o crunta dictatura militara.
GABRIEL TUDOR
Comentarii