Batalia de la Mohács (29 august 1526) a însemnat o înfrângere decisiva a Ungariei, condusa de regele Ludovic al II-lea, în fata turcilor din Imperiul Otoman, condusi de sultanul Soliman Magnificul. Aceasta victorie otomana a marcat distrugerea monarhiei maghiare si a deschis calea pentru dominatia habsburgica si turca în Ungaria.
Pentru a extinde Imperiul Otoman în inima Europei, Soliman trebuia sa cucereasca regatul Ungariei. Prima etapa în realizarea acestui obiectiv a fost capturarea Belgradului în 1521. Ungurii stiau ca urmeaza un atac, dar nu au putut obtine niciun sprijin din partea altor puteri crestine.
Armata lui Soliman a traversat râul Drava, în timp ce regele Ludovic astepta sa-i înfrunte pe invadatori pe o mare câmpie mlastinoasa, la Mohács. Ungurii intentionau sa se bazeze pe efectul de soc al cavaleriei grele, însa Soliman dispunea de forte mai bine echilibrate, inclusiv ieniceri înarmati cu archebuze, spahii si formidabile baterii de tunuri.
Atacul cavaleriei maghiare a provocat pierderi serioase avangardei otomane, însa ienicerii i-au respins pe maghiari, care au fost, de asemenea, sfâsiati de tirul tunurilor turcesti. Pe masura ce ungurii se retrageau, au fost flancati si încercuiti de cavaleria usoara otomana, care se deplasa rapid.
Fortele maghiare au fost anihilate. Regele Ludovic al Ungariei a fost aruncat de pe cal si ucis în timp ce încerca sa fuga. Otomanii au pierdut doar 2.000 de oameni dintr-o armata de 60.000, dar ungurii au pierdut mai bine de jumatate din cei 35.000 de soldati.
Înfrângerea de la Mohács a fost un dezastru care a pus capat existentei Ungariei ca regat independent. Un razboi civil prelungit (1526-1538) a dus în cele din urma la încorporarea a doua treimi din centrul si sudul Ungariei în Imperiul Otoman (1547) si la stabilirea Transilvaniei si a provinciilor din estul Ungariei ca principate autonome în cadrul Imperiului Otoman.
GABRIEL TUDOR
Comentarii