Alaturi de mult mai faimosul sau prieten, Karl Marx, Engels a formulat teoria comunismului si a scris Manifestul Partidului Comunist, fiind, dupa moartea lui Marx, editorul ultimelor volume din gigantica lucrare a acestuia, Capitalul. Nascut pe 28 noiembrie 1820, in familia unui industrias german din Barmen-Elberfeld, tanarul Friedrich a fost trimis de tatal sau in Anglia, sa supervizeze infiintarea unei noi fabrici de bumbac, la Manchester. Impresionat profund de saracia in care traiau muncitorii englezi, la 25 de ani, Engels scrie un raport zguduitor, intitulat Conditia clasei muncitoare din Anglia si incepe sa colaboreze la publicatia Analele Franco-Germane, editata de Karl Marx la Paris. Dupa ce Marx a fost expulzat din Franta, cei doi s-au mutat in Belgia, unde exista o mai mare libertate de exprimare.
In 1845, revenind pentru scurta vreme in Anglia, Engels a cunoscut o tanara muncitoare irlandeza, Mary Burns, cu care va convietui pana la moartea ei, dupa care va trai alaturi de sora acesteia. In 1847, Marx si Engels incep sa lucreze la Manifestul Partidului Comunist, conceput in asa fel incat sa faca teoria comunista accesibila unui public cat mai larg. Gestul lor are insa urmari imediate: sunt expulzati si din Belgia si obligati sa se refugieze la Köln, unde publica ziarul Noua Gazeta Renana. Participant activ la revolutia din 1848, Engels a luptat impotriva trupelor prusace, ca adjunct al lui August Willich, liderul Corpurilor Libere din Palatinat.
Dupa infrangerea revolutiilor din 1848-1849, Marx si Engels au fugit la Londra si desi guvernul prusac a facut presiuni pentru alungarea lor, premierul John Russell le-a permis in continuare sederea in Marea Britanie. Pentru a intretine familia lui Marx, tot mai impovarata de saracie, Engels a preluat iarasi fabrica din Manchester a tatalui sau. Moartea lui Marx, bunul sau prieten si camarad, in 1883, l-a determinat sa-si dedice restul vietii traducerii si editarii scrierilor acestuia.
GABRIEL TUDOR
Comentarii