Fiecare persoana poseda nu mai putin de doua milioane de glande sudoripare, „imprastiate” pe toata suprafata pielii, care lucreaza non-stop, eliminand pana la un litru de sudoare pe zi, in conditiile unei temperaturi atmosferice normale si in absenta efortului. In felul acesta, organismul isi regleaza temperatura si scapa de toxinele provenite din metabolizarea hranei. Cu cat afara este mai cald sau depunem efort fizic insemnat, trecem printr-o emotie puternica sau suntem victimile unui stres cu atat cantitatea de sudoare eliminata este mai mare. Atunci cand insa acest lucru este valabil in lipsa factorilor de mediu sau fizici amintiti, avem de-a face cu o afectiune numita hiperhidroza si care afecteaza in special axilele, palmele ori talpile si care necesita tratament specializat.
La originea problemei pot sta unele afectiuni hormonale, infectioase sau inflamatorii, precum si o leziune a hipotalamusului, glanda care controleaza, printre altele, temperatura corpului si setea. Abia dupa ce este depistata cauza dereglarii se poate institui un tratament adecvat.
Excesul de proteine influenteaza mirosul transpiratiei
Asa cum am mai spus, la origine, transpiratia nu are un miros deranjant. Contactul cu bacteriile de pe suprafata pielii, lipsa igienei corporale, dar si consumul anumitor alimente si medicamente sunt principalii factori care transforma transpiratia intr-o problema sociala. Astfel, vitaminele din gama B-urilor, barbituricele, amfetaminele sunt adesea incriminate. Iar din clasa alimentelor vinovate sunt produsele bogate in proteine (carnea, branzeturile), condimentele, alcoolul si cafeaua. Toate acestea stimuleaza activitatea glandelor sudoripare si accentueaza mirosul si compozitia sudorii.
Ce deodorante folosim?
Mirosul neplacut al transpiratiei a constituit dintotdeauna o problema, oamenii incercand in fel si chip sa o elimine. Primul deodorant a fost inventat in antichitate si consta in frictionarea axilelor cu uleiuri aromatice. Romanii obisnuiau sa pudreze axilele cu fulgi de secara, care sa absoarba sudoarea, sau chiar sa poarte la subrat pliculete cu plante aromatice. Deodorantele de astazi contin substante cu efect antiseptic, care stopeaza degradarea transpiratiei si ajuta la eliminarea bacteriilor.
Pentru a evita iritatiile locale, e bine sa folositi produsele pe pielea curata si foarte uscata, niciodata dupa epilare. De asemenea, produsele fara alcool sunt recomandate in special persoanelor cu epiderma sensibila, uscata. In caz de transpiratie excesiva, sunt mai eficiente deodorantele sub forma solida, acestea avand mai multe produse active, printre care si binecunoscuta clorura de aluminiu, care strange porii si orificiile glandelor sudoripare prin care se scurge transpiratia.
Remediile bunicii dau intotdeauna rezultate
Unele specii de plante sunt capabile sa regleze transpiratia.
Infuzie de busuioc. Puneti peste10-15 frunze o cana cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 15 minute apoi strecurati si beti cate 1-2 cani de ceai pe zi. Se bea timp de o luna. Bai cu coaja de stejar. Puneti trei lingurite de pulbere la 200 ml apa rece, lasati vasul acoperit cateva ore si abia apoi folosti maceratul pentru bai de maini si de picioare. Infuzie combinata. Puneti laolalta salvie (20 g), cretisoara (10 g), coada-calului (30 g) si lavanda (10 g). Puneti o lingurita din acest amestec in 250 ml apa fiarta si lasati sa se infuzeze trei minute. Beti o cana dimineata, inainte de masa.
Pentru a combate transpiratia picioarelor, faceti bai locale cu ulei de levantica. Puneti in 6-7 l apa calda 2-3 picaturi de ulei si stati cu talpile in lighean 15-20 de minute. La fel de utile sunt baile cu otet alimentar de 90 de grade. Puneti 100 ml otet in 2 l apa calda si tineti picioarele in ea timp de un sfert de ora. Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana.
Trucuri simple contra transpiratiei
– Nu va abateti niciodata de la igiena. Faceti mai multe dusuri pe zi, folosind un sapun antibacterian, schimbati hainele, sosetele si incaltarile de doua ori pe zi.
– Scapati de parul de prisos de la axile, care retine transpiratia si favorizeaza descompunerea.
– Purtati haine confectionate din materiale textile naturale, ideal, bumbac care absoarbe sudoarea, dar si incaltari din piele. Imbracati-va in culori pastelate care atrag mai putin caldura. Nu purtati haine stramte.
MIHAELA VLAD
Comentarii