V-ati confruntat adesea cu migrene imediat dupa ce v-ati trezit? Vi se intampla sa suferiti de dureri de coaste sau in ceafa, fara un motiv anume? Aveti permanent senzatia unor zgomote in urechi, fara sa le cunoasteti originea? Probabil, sursa tuturor acestor probleme care va afecteaza viata se poate situa la nivelul dintilor dumneavoastra, mai precis este determinata de pozitia acestora, unii fata de altii.
Ce este malocluzia?
Echilibrul dintre dinti si cele doua maxilare, superior si inferior, se numeste ocluzie. Cele doua randuri de dinti existente trebuie sa vina in contact perfect unul cu celalalt pentru a se sprijini intr-o maniera armonioasa. Dintii de pe maxilarul inferior nu trebuie sa fie orientati nici mai in fata, nici mai in spate in raport cu cei care se gasesc pe maxilarul superior. Un dinte nu-si poate depasi „vecinii”… altfel poate provoca o malocluzie. Iar daca maxilarul inferior este deplasat, muschii din zona (gat, umeri, cap…) stau in tensiune. Articulatia dintre cele doua maxilare (pentru a o simti, plasati degetele la baza lobului urechilor si deschideti gura) va functiona gresit in acest caz si suferinta va provoca veritabile entorse. Acestea se manifesta prin trosnituri ale maxilarelor, dureri, imposibilitate de a deschide suficient gura sau crispari sonore.
Orice patologie legata de o ocluzie proasta (malocluzie, muscatura proasta) poate antrena dezvoltarea unei afectiuni la nivel cranian sau al coloanei vertebrale. Se poate spune ca persoanele care au o ocluzie buna se bucura si de o buna postura a corpului, fara tensiuni musculare, spre deosebire de cealalta categorie de oameni ce pot acuza, din cauza proastei ocluzii, dureri de spate sau migrene.
Care sunt simptomele care trebuie sa va alarmeze?
Prezenta unei dureri matinale trebuie sa fie primul semn de alarma. In general, acestea iau forma unor migrene, cefalee, a acufenelor, durerilor de ceafa sau de spate. Aceste simptome trebuie sa va trimita de urgenta la un specialist care sa confirme sau nu legatura dintre ele si malocluzie. Cauzele malocluziei sunt multiple si pot fi precoce: pozitie fetala, traumatisme obstetricale sau suferite in copilarie, urmari ale accidentelor auto, pierderea unuia sau mai multor dinti, probleme ortodentice ce dateaza din copilarie, proteze neadaptate fiziologic sau prost echilibrate, plombaj defectuos, inghesuire dentara, existenta spatiilor intre dinti, dinti supranumerali sau absenta congenitala a unor dinti… De asemenea, obstructiile nazale datorate polipilor sau amigdalelor mari, afectiuni dentare (carii) sau pierderi premature ale dintilor de lapte ori permanenti pot sta la originea malocluziei.
S-a constatat ca un soc afectiv sau emotional (divort, doliu, pierderea locului de munca) poate fi un element declansator. Simptomele evocatoare apar cu precadere dimineata, motivul fiind unul cat se poate de simplu: in timpul somnului, unele persoane au tendinta de a strange dintii, ceea ce declanseaza, la trezire, manifestarile amintite anterior. Originea dentara a acestor simptome ramane insa in continuare prea putin suspectata de catre medici. Unii pacienti, exasperati ca numeroasele tratamente urmate nu au dat rezultatele asteptate, se adreseaza in ultima instanta stomatologului sau descopera absolut din intamplare, cu ocazia unui control de specialitate de rutina, care este cauza reala a suferintelor lor.
Si totusi, incidenta acestei probleme de sanatate este foarte mare. Studiile arata ca aproximativ 35% dintre pacientii care se plang de dureri de cap ce nu au nici o cauza aparenta sufera in realitate de malocluzie. 90% dintre cazurile de migrene matinale cunosc rezolvare corectand malocluzia. In schimb, daca in doua luni de tratament nu se observa ameliorari, trebuie cautata cauza simptomelor in alta parte.
MIHAELA VLAD
Comentarii