Celebra pentru trecutul ei incarcat de glorie, pentru legendele care o invaluie, pentru relicvele si monumentele sale, pentru vestita Acropola si muntii care o inconjoara, Atena, tine sa reaminteasa tuturor locuitorilor ei, dar si strainilor care-i strabat strazile, ca nu este doar capitala unui stat cu o cultura si o civilizatie straveche ci si ca ea insasi a fost metropola culturala a Mediteranei si poate chiar a intregii lumi antice. O serie de dovezi clare in acest scop au fost adunate in Muzeul National de Arheologie din oras.
In ciuda tuturor jafurilor si a faptului ca multe dintre comorile antichitatii au fost duse peste mari si tari, fiind expuse in vitrinele unor muzee straine, muzeul atenian constituie una dintre cele mai mari colectii din lume. Sunt expuse vase si sculpturi, obiecte care acopera initial peste 3000 de ani de istorie a vechii civilizatii, pentru ca apoi sa fie evocate secolele helenistice, romane si bizantine, aceastea din urma reprezentate printr-o gama de bijuterii de o valoare de nepretuit.
Descoperiri valoroase, cum sunt cele din Karapanos, care ocupa o galerie intreaga, sau cele facute in urma excavarilor din Dodona si Corfu, colectiile Stathatos cuprinzand mici obiecte arhaice din bronz, vase si splendide ornamente din aur din secolul al XII-lea i.Hr. pana in epoca bizantina, au fost adaugate vechilor exponate. In acelasi timp, noi si noi descoperiri din zilele noastre constituie o permanenta sursa de imbogatire a acestei comori artistice fara egal. Excavarile facute de Schliemann in 1870 au contribuit la averea muzeului cu unice exemplare miceniene: o masca mortuara de aur, vase si arme. Alte descoperiri miceniene importante, din 1952 au imbogatit colectia muzeala cu diademe, cupe de aur si un magnific bol de crital.
Sculptura arhaica este reprezentata prin asa-numitii „kuroi”, nudurile unor tineri, stand in picioare, cu stangul putin inaintea celuilalt si cu mainile de-a lungul trupului. Unuia dintre acestia ii apartine un splendid cap gasit in Ceramicus. In aceeasi perioada au fost create si doua opere de mari dimensiuni, una reprezentandu-l pe Apollo si cealalta pe Fratii Dioscuri. Maiestria artistilor epocii pare sa fi atins o reala perfectiune in „Poseidon aruncand tridentul”, in statuia micului jocheu calare, estimata a fi realizata in secolul al II-lea i.Hr., si in o multime de obiecte de bronz gasite in insule si pe tarmul marii. Muzeul detine de asemenea o colectie de stele funerare, considerata cea mai bogata din lume. Cele mai frumoase dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. si sunt atribuite renumitului sculptor Scopas. Multe dintre basoreliefuri pot fi insa legate si de cultul eleusin cum ar fi acela care o reprezinta pe Demeter oferindu-i lui Triptolemus prima samanta de grau.
Etajul al doilea este inchinat in intregime ceramicei. Sunt expuse obiecte din perioada miceniana 1600-1100 i.Hr., din timpurile arhaice, secolele 700-500 i.Hr., vase din secolele VI-IV, figuri policrome si atat de incantatoarele „doamne” de Tanagra, apartinand secolului al IV-lea. Sectiunea numismaticii prezinta peste 250.000 de monede, incepand cu secolul al IV-lea si incheindu-se cu declinul Imperiului Bizantin. Muzeul demonstreaza inca odata forta unui popor si a unei cetati care a unit intr-o splendida galaxie tot ceea ce a insemnat in lumea antica maiestrie, munca si talent.
IRINA STOICA
Comentarii