4 vinete, 150 g branza, 2 linguri faina, 2 linguri unt, 2 cepe, 500 g rosii, usturoi verde, cimbru, foi de dafin, sare, piper, o lingurita zahar, o lingura unt, o lingurita pesmet.
Se aleg vinete mijlocii, se taie felii de 1 cm grosime. Se oparesc, se scurg, se sareaza si se pun pe un fund de lemn sa stea 20 de minute cu o greutate deasupra. Separat se infierbanta o lingura de unt in care se prajesc cepele taiate marunt. Se adauga rosiile taiate in doua, un fir de usturoi, cimbru, frunze de dafin, sare, piper si zahar. Se lasa sa fiarba inabusit o jumatate de ora, pana ce sosul se ingroasa. Se sterg feliile de vinete, se dau prin faina si se prajesc in unt. Se trece sosul prin sita, se pun cateva linguri pe fundul unei forme rezistente la foc, iar deasupra, cateva feliute subtiri de branza telemea. Se asaza apoi feliile de vinete, se repeta din nou punand sos, felii de branza si apoi vinete. Cand totul este asezat, se toarna deasupra sosul care a mai ramas, se presara branza rasa amestecata cu pesmet, se stropeste cu unt, se da la cuptor, la foc iute.
Comentarii