Basmele si legendele sunt pline de regi sau imparati intelepti care domnesc pana la adanci batranete, lasand in urma tari bine intocmite si supusi fericiti. Asa ceva se intampla insa in basme, caci in realitate, mai ales la inceputul Evului Mediu, suveranii, numai de vieti lungi si supusi multumiti n-au avut parte. Si poate ca un exemplu edificator, in acest sens, il reprezinta Anglia: majoritatea regilor ei din perioada medievala au avut parte de sfarsituri violente…
Harold Godwinson
Unul dintre cei mai buni regi ai Angliei, din perioada ei de inceput, sub anglo-saxoni, a fost Harold Godwinson. Din nefericire, el nu a apucat sa domneasca prea mult, pentru ca tronul i-a fost disputat de Wilhelm Bastardul, duce de Normandia. Aliat cu vikingii, acesta a invadat Anglia, iar Harold s-a opus ambilor rivali cu mult curaj. Mai intai i-a invins pe vikingii lui Harald Hardrada, la Stamford Bridge, dupa care s-a indreptat, in fruntea trupelor, printr-un mars de zeci de kilometri, spre sudul Angliei, pentru a-i infrunta pe normanzi. Batalia a fost indecisa pana catre seara, cand in jurul lui Harold mai luptau doar garzile sale de corp. Un ultim asalt normand, condus de insusi Wilhelm, l-a vizat pe rege. Patru cavaleri normanzi s-au napustit asupra lui Harold: unul l-a izbit in piept, al doilea i-a taiat capul, al treilea i-a despicat maruntaiele, iar al patrulea l-a mutilat, dupa obiceiul vremii, castrandu-l, suprema rusine pe care un barbat medieval o putea indura.
Wilhelm Cuceritorul
Nici urmasul sau la tron, Wilhelm de Normandia, n-a avut parte de un sfarsit mai bun. Rege de o duritate dusa la extrem, el a inabusit fara mila revoltele, tratandu-si noii supusi ca pe niste sclavi. In acelasi timp, a trecut adesea in vechiul lui fief, Normandia, spre a face si acolo ordine. In 1087, atunci cand locuitorii cetatii Mantes s-au rasculat, Wilhelm, deja sexagenar, s-a napustit asupra lor. Dar in timpul asediului, calul Cuceritorului s-a speriat de flacarile izbucnite in apropierea lui si si-a azvarlit stapanul din sa. Spatarul seii l-a lovit puternic pe Wilhelm in abdomen, provocandu-i ruptura organelor interne, iar hemoragia interna care a urmat i-a adus moartea. Wilhelm era deja, la acel moment, un barbat foarte corpolent. Caldura a facut ca, atunci cand cadavrul sau a fost transportat la abatia Sf. Stefan, pentru inmormantare, acesta sa se umfle si mai tare si sa nu mai aiba loc in sicriu. Tentativele de a-l inghesui totusi acolo s-au soldat, pur si simplu, cu explozia abdomenului si din cauza miasmei degajate, toti oamenii au parasit, ingroziti, biserica.
William Rufus
Cel mai capabil fiu al Cuceritorului, William Rufus, a devenit rege al Angliei, dovedind un comportament depravat si atragandu-si mania clerului. De altfel, moartea lui a fost pusa de calugarii persecutati pe seama unei pedepse divine, desi realitatea pare sa fi fost mult mai banala. Impatimit de vanatoare, regele a murit in anul 1100, ucis de o sageata, in timp ce cutreiera padurile din sudul Angliei. La acel moment se afla doar in compania unui sfetnic aparent credincios, William Tyrrell, care s-a dezvinovatit cat a putut, dar, ca masura de precautie, a fugit totusi din tara, continuand sa nege ca ar avea o legatura cu moartea regelui. Nu vom afla niciodata daca a fost accident sau asasinat. Cert este ca un umil carbunar a transportat trupul regelui intr-o caruta pana la catedrala din Winchester, unde Rufus a fost inhumat, fara prea mare ceremonie. Un an mai tarziu, turnul catedralei s-a prabusit brusc, distrugandu-i mormantul – un alt semn, au considerat oamenii Bisericii, ca Rufus nu era iubit nici in ceruri, dupa cum nu fusese nici pe Pamant…
Henric I
Unul dintre cei mai mari suverani englezi din perioada medievala nu a fost si unul dintre cei mai cumpatati. Odata cu inaintarea in varsta, regele devenea tot mai pantecos si mai atras de placerile gastronomice. Meniul lui favorit era mreana cu sos de smantana, un preparat pe cat de gustos pe atat de indigest. Cu prilejul unui ospat dat in Normandia, in decembrie 1135, regele a mancat cu atata pofta o portie de mreana incat l-a apucat greata si a murit in chinuri, in doar cateva ore. Trupul lui a fost introdus intr-o piele de bou, pentru a-l proteja de intemperii, si dus in Anglia, unde a fost ingropat.
Henric II
Energic, inteligent si autoritar, Henric II a domnit timp de 35 de ani, aducand pacea si ordinea intr-o Anglie sfasiata de conflictele dintre baroni si impunand principiile de baza ale dreptului englez. Preferinta aratata insa fata de fiul mezin, Ioan (supranumit mai tarziu Ioan Fara Tara) a atras mania fratilor mai mari ai acestuia care, in frunte cu Richard (viitorul Inima de Leu) s-au aliat cu cel mai temut rival al regelui, Filip al Frantei, si au invadat teritoriile engleze din Franta. Invins, batran si bolnav, parasit aproape de toti supusii sai, Henric a fugit la Chinon, urmarit indeaproape de armata lui Richard. Dupa un scurt asediu, regele a acceptat sa se predea. Umilit de conditiile impuse de fiul rebel, Henric a fost atat de suparat incat a murit de inima rea, la doar cateva ore dupa ce semnase actul de capitulare si aflase ca printre sprijinitorii revoltei impotriva sa se numara si Ioan, fiul cel mult iubit. Servitorii sai n-au pregetat sa se alature revoltei, in felul lor: i-au furat regelui mort bijuteriile, podoabele si chiar si hainele, lasandu-l complet gol! Doar cativa cavaleri fideli s-au ingrijit de funeraliile sale, imbracandu-l insa in haine de femeie, singurele pe care le-au gasit, punandu-i pe cap o coronita feminina, iar in mana un sceptru de plumb, luat de la o statuie!
Eduard II
Fiu al ilustrului Eduard I, acest rege a fost o copie palida a tatalui sau, risipind tot ce acesta adunase cu migala si brutalitate, vreme de zeci de ani. Homosexual notoriu, el s-a indragostit de un favorit, Piers Gaveston, pe care Eduard I l-a alungat din tara, in incercarea de a-si aduce fiul pe calea cea buna. Dar dupa moartea batranului suveran, ajuns rege, Eduard II isi va readuce amantul in Anglia, desi, la un an dupa aceea se va casatori cu frumoasa fiica a regelui Frantei, Isabella, o adolescenta de nici 14 ani – episodul descris in filmul Braveheart, in care regina se indragosteste de William Wallace este, desigur, fantastic, intrucat la data executiei eroului scotian, viitoarea regina nu avea decat 10 ani! La nunta, regele n-a pierdut prilejul de a-si enerva nobilii, oferind o mare parte din darurile primite din partea lor lui Gaveston, inclusiv bijuteriile pentru mireasa! A fost prea mult pentru baronii de la curtea regala, care l-au atras pe Gaveston intr-o cursa si l-au decapitat, spre jalea regelui.
Eduard II n-a fost capabil sa infrunte greutatile tot mai mari cauzate de razboiul cu Franta, de foamete si molime, si la curte a aparut o partida indreptata impotriva lui si condusa chiar de regina Isabella si de amantul acesteia, lordul Roger Mortimer. In 1326, regina a preluat, cu ajutorul unor mercenari germani, puterea, iar fiul ei minor, Eduard III, a fost pus pe tron, in locul tatalui sau. Inchis in castelul Berkeley, Eduard II a fost ucis, din porunca lui Mortimer. Se spune ca, pentru a elimina suspiciunile, asasinii l-au omorat introducandu-i in anus un fier inrosit in foc, in asa fel incat, atunci cand a fost prezentat poporului, fostul suveran nu prezenta semne de violenta, ci murise, aparent, din cauze naturale.
GABRIEL TUDOR
Comentarii