Marsul femeilor la Versailles a fost un eveniment important de la inceputul Revolutiei Franceze, dandu-le revolutionarilor incredere in puterea poporului asupra regelui. In Franta anului 1789, principala hrana a oamenilor de rand era painea, dar dupa cateva veri secetoase oamenii erau tot mai infometati.
In dimineata zilei de 5 octombrie 1789, un grup mare de femei dintr-o piata din Paris s-au revoltat, cerand paine, si au pornit spre palatul de la Versailles, pentru a-i solicita sprijin regelui Ludovic al XVI-lea. Dupa sase ore de mars pe o ploaie torentiala, multimea a ajuns la palatul regal si a cerut sa fie primita de suveran.
Acesta a fost de acord sa le ofere oamenilor hrana din hambarele sale si a promis ca le va da si mai multa pe viitor. In timp ce o parte din grup a plecat dupa aceste promisiuni, multi revolutionari au ramas si au continuat sa protesteze.
In dimineata urmatoare, devreme, o parte din multime a reusit sa intre in palat, cautand-o pe regina Maria Antoaneta, poreclita „Austriaca”, al carei stil de viata risipitor si somptuos starnise furia francezilor de rand.
Regina a scapat cu viata doar pentru ca a reusit sa fuga la timp printr-un pasaj secret al dormitorului sau, refugiindu-se in apartamentele regelui. Dar in palat au izbucnit lupte si mai multi revolutionari si soldati au fost ucisi. In cele din urma, ordinea a fost restabilita de interventia ferma a marchizului de Lafayette, liderul Garzii Nationale. Mai tarziu in acea zi, regele s-a adresat multimii de la balconul palatului regal. Revolutionarii i-au cerut sa se intoarca la Paris cu ei. Regele si regina au calatorit la Paris impreuna cu multimea. In acest moment, aceasta crescuse de la aproximativ 7.000 de manifestanti la aproape 60.000.
Dupa marsul de intoarcere, regele a mers sa locuiasca la Palatul Tuileries din Paris. Nu avea sa se mai intoarca niciodata la frumosul sau palat din Versailles. Regele si regina aveau sa fie in cele din urma executati cativa ani mai tarziu, in cadrul Revolutiei Franceze.
GABRIEL TUDOR
Comentarii