• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Festivalul culturilor asiatice

Festivalul culturilor asiatice

9 octombrie 2023
in Blitz
A A

Cea de-a zecea editie a „Asia Fest”, primul festival din Europa Centrala si de Sud-Est care promoveaza culturile si gastro-nomia tarilor asiatice, a avut loc in perioada 22-24 septembrie, la Arena Nationala din Bucuresti si a propus vizitatorilor spectacole, filme, bucatarie traditionala asiatica, ateliere si expozitii.

 „Asia Fest” a reprezentat „pasaportul” bucurestenilor catre tarile unui continent caracterizat prin exotism si traditii cu o istorie indelungata. Editia 2023 a fost dominata de momente de muzica si dansuri atat traditionale, cat si contemporane, dar si de demonstratii ale unor traditii milenare ce caracterizeaza tari ca Japonia, China, India, Thailanda, Coreea de Sud, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Turcia.

 Printre aceste demonstratii s-au numarat: ceremonii ale ceaiului, ateliere de caligrafie, origami, ebru, arte martiale, parade si prezentari ale costumelor traditionale asiatice, informeaza Agerpres.

 In cadrul celei de-a zecea editii a Asia Fest s-a evidentiat si „un moment de exceptie”, respectiv concertul extraordinar de J-Rock sustinut in Romania de celebrul artist japonez MI Ishihara Takamasa, cu numele de scena MIYAVI – un foarte cunoscut muzician, actor, producator si filantrop japonez, supranumit „chitaristul samurai”.

 In zilele festivalului, publicul a descoperit gastronomia asiatica, sute de mancaruri traditio-nale, din tari precum India, Turcia, Coreea de Sud, China, Japonia sau Indonezia, preparate si servite la fata locului.

 Zona Arenei Nationale a fost transformata intr-un imens restaurant asiatic, unde s-au servit atat preparate binecunoscute ca: sushi, pachetele de primavara, pui shanghai, chebap, dar si produse mai putin cunoscute de romani, provenite din bucatariile unor tari ca Thailanda, Pakistan, Filipine sau Sri Lanka. Dulciurile au fost la loc de cinste si la aceasta editie, nelipsind baclavalele sau cataiful turcesc, dulciurile traditionale siriene si libaneze, inghetata prajita thailandeza si chinezeasca sau deserturile mochi cu specific japonez.

 Au fost comercializate de la condimente, ierburi, sosuri sau alte ingrediente pentru gatit, pana la articole vestimentare, decoratiuni si cosmetice sau produse specifice culturilor coreeana, japoneza, indiana, chineza sau turca.

 Festivalul „Asia Fest” reuneste intr-un dialog multicultural culturile vibrante ale tarilor asiatice, gastronomia, dar si creativitatea acestora ce se reflecta intr-un mix de traditii si modern.

Premiera de restaurare in Romania

 Doua lucrari de pictura semnate de Gustav Klimt ce fac parte din patrimoniul Muzeului National Peles vor fi restaurate in cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului National Brukenthal.

 Muzeul National Peles a incheiat un contract cu Muzeul National Brukenthal care prevede restaurarea a doua lucrari de pictura realizate de celebrul artist vienez Gustav Klimt si a unui tablou cu Regele Carol I, realizat de artistul roman Theodor Aman.

 „Este o onoare ca sa avem la Sibiu in custodie doua lucrari in ulei realizate de Gustav Klimt, iar Laboratorul de restaurare a Muzeului National Brukenthal sa inceapa restaurarea acestor piese importante din Muzeul National Peles, singura institutie de la noi care adaposteste cateva lucrari semnate de artistul si decoratorul austriac Gustav Klimt. Arta acestuia a contribuit la izbucnirea unei «revolutii» artis-tice in Europa. Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt este «Sarutul» (1907-1908). Ea dateaza din asa-numita perioada «de aur» a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce lumineaza fosforescent scena intima a sarutului. De la Muzeul National Peles ne-au venit la Sibiu doua lucrari: «Primavara» si «Vara». Lucrarile sunt clasate la categoria tezaur si conform legislatiei in vigoare, trebuie restaurate de catre restauratori cu titlul de expert intr-un laborator atestat de Ministerul Culturii. In acest sens mentionez faptul ca toti cei cinci restauratori pictura au titlul de expert iar Laboratorul Muzeului National Brukenthal este atestat inca din 2011”, a declarat managerul Muzeului National Brukenthal.

 La Sibiu va fi restaurat si unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, dupa urcarea pe tronul Romaniei, tablou pictat de Theodor Aman, informeaza Agerpres.

 Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative datorate lui Gustav Klimt se afla, din anii 1884-1885, in Sala de Teatru a Castelului Peles. Comanda a ctitorului resedintei regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, masti, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul parintelui Secesiunii vieneze.

 Amplele operatiuni de restaurare ale ansamblului incep anul acesta, in cadrul unui program multianual, prin redarea prospetimii panzelor „Primavara” si „Vara”, lucrari amplasate pe peretele de vest al Salii de Teatru, langa loja regala.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Cand “baietii buni” se transforma in personaje negative

Urmatorul Articol

Migrenele sunt tratate la medic

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Migrenele sunt tratate la medic

Harman - cetatea cavalerilor teutoni

Singura sculptura a lui Leonardo?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.