Durere de cap? Nu e foarte grav: iau un antinevralgic si trece. Cam asa a ramas in mintea majoritatii oamenilor imaginea tratarii unui simptom ce poate sa ne avertizeze asupra unor probleme extrem de numeroase.
Migrenele se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale sanatatii. In general, acestea dispar de la sine sau dupa ce am luat un analgezic. Pe de alta parte, sunt dureri atat de puternice, cuprinzand in acelasi timp fruntea, tamplele, zona occipitala, chiar si partea cervicala si maxilarele, incat transforma ziua intr-un calvar. Ele afecteaza atat barbatii, cat si femeile, acestea fiind de doua ori mai vulnerabile. In general, simptomele si efectele sunt mai intense cand femeia se apropie de 40 de ani si spre 32-35 de ani la barbati.
Niciun specialist nu poate spune cu siguranta ce cauzeaza migrenele, fiecare caz fiind individual. Exista totusi factori comuni care le pot declansa mi-grene: consumul de alimente care contin aditivi alimentari sau conservanti, mirosurile foarte puternice (parfumuri, fum, vopsea), lumina palpaitoare, schimbarea vremii sau a climei, lipsa somnului suficient ori excesul acestuia, oboseala cronica si suprasolicitarea, dieta.
De asemenea, trebuie monitorizat cu atentie stilul de viata si, pe cat posibil, eliminat stresul si anxietatea. Migrenele apar, printre altele, dupa o activitate fizica excesiva, o schimbare de fus orar sau dupa obiceiuri daunatoare. Leziunile capului si anumite medicamente joaca, de asemenea, un rol crucial in provocarea acestor dureri de cap.
Printre cele mai frecvente simptome se numara ametelile, oboseala, somnolenta, schimbarile bruste de dispozitie de la euforie la apatie. Unii incep sa halucineze; sunt cei carora le este frica de lumina sau de zgomot.
Pe masura ce starea generala se deterioreaza, la aceasta lista se adauga si alte simptome neurologice si pot avea consecinte grave asupra sanatatii umane. Astfel, de exemplu, individul poate avea tulburari de constienta si vedere, greata, febra. Persoana devine brusc palida, tremura si se plange de durere severa pe o parte a capului (sau pe ambele).
Daca atacurile sunt dureroase si regulate, trebuie mers la un medic, care va detecta problemele esentiale si va prescrie tratamentul adecvat. Totusi, este mult mai usor sa prevenim boala decat sa o tratam.
Cand este cauzata de stilul de viata si nu de o alta boala grava, trebuie urmate cateva recomandari foarte simple, pentru a reduce frecventa atacurilor. Astfel, bolnavul trebuie sa doarma cel putin opt ore pe noapte; activitatile fizice, meditatia, yoga sunt de asemenea importante.
Totodata, pacientul trebuie sa manance sanatos si la timp, sa se hidrateze in mod regulat, sa evite conflictele, stresul si zgomotul.
Potrivit neurologilor, masajul este si o masura preventiva destul de eficienta. Se recomanda sa se inceapa cu tamplele si fruntea. Se vor masa tamplele cu miscari circulare, exercitand presiune pe toata linia maxilarului, gest care poate fi insotit de o picatura de ulei esential de menta si o compresa rece, pentru mai multa eficacitate.
Daca migrenele apar si la locul de munca, ar trebui ca victima sa incerce sa se izoleze, gasind un colt linistit si bine ventilat. Desigur, cel mai bun lucru ar fi sa va culcati, ceea ce insa in principiu este posibil doar acasa.
De asemenea, sa nu uitam ca migrenei „ii plac” anumite alimente, precum cafeaua, mezelurile, branza si lactatele. Condimentele, bananele, vinetele, morcovii, nucile si bauturile alcoolice trebuie evitate.
In general privind asemenea situatii, trebuie tinut cont intotdeauna de faptul ca migre-na este o boala grava, care poate avea consecinte dramatice. In plus, poate atesta boli de baza, ceea ce necesita consultatie medicala imediata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii