Al patrulea oras al Suediei, urmand dupa Stockholm, Göteborg si Malmö, orasul Uppsala se afla la o distanta de circa 70 de kilometri de capitala tarii.
Conform cronicilor, aici se inalta un centru religios pagan, adapostind Templul marilor zei ai Aesirului. Incepand din anul 1164, religia pagana este inlocuita cu cea crestina iar Uppsala devine un centru comercial si spiritual atat de important incat faima sa se raspandeste pe intregul continent.
Considerat „leaganul natiunii suedeze”, Uppsala este unul dintre cele mai vechi orase din tara, dar arhitectii au stiut sa imbine in mod fericit traditia cu tendintele moderne. „Orasul vechi”, intins in partea nordica, este recunoscut atat pentru frumusetea sa, cat si pentru valoarea spirituala emanata din cladirile si monumentele istorice.
Unul dintre cele mai populare monumente ale orasului este, desigur, Catedrala, care are o inaltime de 120 de metri, fiind cea mai inalta biserica din Scandinavia. Cele doua turnuri ascutite, gemene, si interiorul gotic, bine conturat, prezenta relicvelor – printre care sarcofagul Sfantului Erik – au facut din aceasta biserica un loc de permanent pelerinaj.
Constructia a inceput in 1287 inlocuind o biserica mai veche si a fost sfintita in mai 1435. A fost inchinata sfintilor Laurentiu, Erik (Sfantul ocrotitor al Suediei) si Olaf (Sfantul ocrotitor al Norvegiei). In 1702 a suferit un incendiu devastator si reparatiile s-au prelungit pana la inceputul secolului al XX-lea.
Castelul din Uppsala este, de asemenea, unul dintre obiectivele turistice ale orasului. A fost construit in perioada de glorie a orasului, la initiativa regelui Gustav Vasa. Datorita conflictelor armate a suferit pagube majore si a fost reabilitat in repetate randuri. De aceea stilul gotic nu mai este reprezentativ. Farmecul si faima orasului sunt conferite insa de Universitatea, fondata in 1477, prima universitate din Scandinavia. Institutia are peste 40.000 de studenti, care dau o coloratura aparte batranului oras. Cladirea principala a acestui asezamant este ea insasi o capodopera prin amfiteatrul impunator si holul magnific pe care le adaposteste.
Muzeul Universitatii, cea mai veche cladire universitara din Suedia, ofera celor care patrund aici Amfiteatrul astronomic si unicul Cabinet de curiozitati din Augsburg.
In centrul orasului se afla Gradina Botanica, cea mai veche gradina de acest fel din Suedia. A apartinut regelui Gustav al III-lea si, in 1787, a fost donata Universitatii din Uppsala.
Nu trebuie uitat, pe langa Muzeul de Arta Uppland, Muzeul Linné. Acesta, impreuna cu gradina care il inconjoara, reprezinta locul in care a trait marele naturalist Carl von Linné, inca din 1728. Casa amenajata inca din 1665 de Olof Rudbeck, contine numeroase piese de mobilier, imbracaminte, portelanuri, haine, marturii ale vietii din epoca respectiva. De asemenea, gradina Linné cultiva peste 1.300 de specii de plante, fiind mai veche si chiar mai bogata decat Gradina Botanica din centru.
Nu putem omite Muzeul Pacii, primul muzeu de acest gen din Suedia, fondat pentru a-l comemora pe Secretarul General al ONU, Dag Hammarskjöld, mort in 1961, in urma unui accident de avion. Muzeul este inchinat participarii tarii la fortele de mentinere a pacii in intreaga lume, conceptelor de pace si razboi, evocarii unor figuri emblematice ca Mahatma Gandhi si Anna Frank.
Primavara tarzie a Nordului aduce in Europa si o sarbatoare pagana, care in mod paradoxal este inchinata unei sfinte crestine. Este vorba despre Sfanta Valpurgia, sarbatorita pe 1 mai. In ajun, noaptea, cand se crede ca are loc o mare petrecere a vrajitoarelor, orasul Uppsala freamata de bucurie. Inima petrecerilor o constituie, desigur, studentii care se grabesc sa aduca prin cantec si dans imaginea primaverii.
IRINA STOICA
Comentarii