La opt decenii de la bombardamentul atomic de la Hiroshima, numarul supravietuitorilor tragediei continua sa scada, in timp ce un grup de adolescenti incearca sa pastreze vie amintirea atacului nuclear prin picturile lor care au ca punct de plecare conversatiile cu victimele.
Cu o varsta medie a supravietuitorilor de 82 de ani, orasul Hiroshima, primul care a suferit un bombardament atomic, cauta acum noi modalitati de a nu-si uita istoria, mai ales in contextul recentelor conflicte care au crescut tensiunile nucleare la nivel mondial, transmite EFE/Agerpres.
Pentru ca tragedia sa nu fie uitata, in 2004 a luat nastere un proiect intre Muzeul Memorial al Pacii din Hiroshima si Liceul Motomachi, in care elevii se intalnesc timp de aproape un an cu supravietuitorii pentru a le asculta povestile si a picta un tablou inspirat din una dintre aceste amintiri.
„Mi-a luat circa 10 luni sa termin pictura dupa cinci sedinte cu supravietuitorul cu care am discutat si sunt convinsa ca mesajul pacii si al bombei atomice poate fi transmis nu doar prin cuvinte, ci si prin picturi”, a explicat Haruna Fukumoto, o eleva in varsta de 17 ani.
Pe baza conversatiilor ei cu o „hibakusha” – asa cum sunt numiti in Japonia supravietuitorii bombei atomice – Fukumoto a pictat „Please, look for my mommy!” (Te rog, caut-o pe mamica mea!).
La o saptamana dupa atacul nuclear, Chieko Kiriake, care avea 15 ani cand a avut loc explozia de la Hiroshima, s-a dus la spital pentru a-si cauta unchiul si acolo a gasit o fetita care i-a cerut sa-i caute mama. Neavand timp, Kiriake i-a cerut fetitei sa o lase in pace.
Totusi, s-a intors a doua zi sa discute cu ea, insa fara succes. „Vreau ca mai multi oameni sa vada acest tablou. Oameni din generatia mea si din alte generatii mai tinere decat mine. Vreau ca oamenii sa stie ce s-a intamplat pentru a putea apara importanta pacii in lume”, a explicat Fukumoto.
Nagi Kagawa, tot in varsta de 17 ani, a pictat un tablou pe baza conversatiilor pe care le-a avut cu „hibakusha” – Teruko Yahata, care avea atunci opt ani, si si-a transpus experienta in pictura „An eerie flash of light” („O scaparare stranie de lumina”), unde tanara Yahata poate fi vazuta in gradina ei de acasa, cu un cer acoperit de o lumina stralucitoare inainte de a-si pierde cunostinta.
„A fost prima data cand am intalnit un «hibakusha”. Fiecare dintre ei ne sugereaza un titlu pentru tablou si apoi decidem cu cine vrem sa lucram”, spune Kagawa. Povestile lor seamana cu cele ale altor supravietuitori ai bombei atomice, oameni care acum au cel putin 78 de ani si care au tot continuat sa moara in ultimele decenii din cauza efectelor secundare ale radiatiilor sau din cauze naturale.
In prezent, mai sunt in viata circa 100.000 de „hibakusha”, dintr-un total de 650.000 pe care guvernul nipon i-a recunoscut ca atare dupa bombardamentul atomic. Considerati adevarati „supravietuitori”, acesti „hibakusha” sunt priviti cu respect in Japonia, dar sunt urmariti si de o serie de prejudecati, ceea ce i-a impins pe multi dintre ei la excluziune sociala sau i-a obligat sa se asocieze doar cu alti „hibakusha”.
Desi aceste tinere nu au avut nicio experienta cu bomba atomica, ele ajung sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat prin aceste interviuri si picturile lor, precum si pastrand vie memoria supravietuitorilor pentru ca aceasta sa ajunga la generatiile urmatoare, chiar daca „hibakusha” dispar incet, incet. Importanta acestora este esentiala in Japonia de astazi, unde noile generatii cresc fara sa stie ce s-a intamplat la Hiroshima si Nagasaki si cum ambele orase au devenit protagonistele triste ale singurelor bombardamente nucleare din istorie.
Statele Unite au lansat primul atac nuclear asupra orasului Hiroshima pe 6 august 1945 si, trei zile mai tarziu, au aruncat o a doua bomba atomica asupra orasului Nagasaki, ceea ce a dus la capitularea Japoniei la 15 august si a pus capat celui de-al Doilea Razboi Mondial.
NICUSOR DINCA
Comentarii