Una dintre cele mai importante confruntari militare ale Armatei Române în perioada Primului Razboi Mondial a fost Batalia de la Marasesti, care a debutat la 6 august 1917 si s-a finalizat la 16 august 1917, românii reusind sa stopeze avansarea fortelor Puterilor Centrale. În zona localitatii Marasesti din Vrancea, fortele germane conduse de generalul August von Mackensen voiau sa efectueze o „Operatiune de strapungere a regiunii Putna-Susita”, pentru ca în final sa distruga frontul moldovenesc.
Liderul militar român a fost generalul Ieremia Grigorescu (1863-1919), decorat cu Ordinul Mihai Viteazu clasa a doua si devenit ministru de razboi (1918) în guvernul Constantin Coanda (tatal lui Henri Coanda). La 22 iulie 1917, românii lansasera o ofensiva împreuna cu fortele Republicii Rusia, în zona Marasesti, împotriva Armatei Întâi a Austro-Ungariei (trebuie mentionat faptul ca în acea perioada a existat entitatea statala „Republica Rusia”, între 15 martie 1917, abdicarea tarului Nicolae al II-lea, si 14 septembrie 1917, preluarea puterii de catre bolsevici). Eroismul ostasilor români a fost elocvent pus în evidenta de sloganul românesc „Pe aici nu se trece!” Germanii nu au reusit sa distruga rezistenta româna.
Armata româna a pierdut peste 27.000 de oameni, dintre care peste 610 ofiteri. O rafala de mitraliera a ucis-o atunci pe Ecaterina Teodoroiu (foto), sublocotenent si comandant de pluton. Nascuta (1894) la Vodeni (Târgu Jiu), ea a devenit profesoara în Bucuresti, dar s-a înrolat când România a intrat în razboi, în 1916, fiind impresionata de moartea fratelui sau, sergentul Nicolae Teodoroiu.
La 3 martie 1918, prin Tratatul de la Brest-Litovsk, Rusia bolsevica a facut pace cu Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Turcia). Prin iesirea din razboi a Rusiei bolsevice, România a ramas fara ajutor si a fost cucerita de Puterile Centrale. În consecinta, România a fost obligata sa semneze Tratatul de la Bucuresti, la 7 mai 1918 (ceremonia s-a desfasurat la Buftea). Din partea româna a semnat prim ministrul Alexandru Marghiloman (conservator,1854-1925), Parlamentul a ratificat, dar regele Ferdinand I (domnie 1914-1927) a refuzat sa semneze.
PAUL IOAN
Comentarii