Viitoarea regina a Iugoslaviei, Maria (sau Marioara, cum i s-a spus in familie) a vazut pentru prima oara lumina zilei la castelul Friedenstein din Gotha si si-a petrecut copilaria alaturi de ceilalti copii din familia regala a Romaniei la palatul Cotroceni din Bucuresti sau la Pelisor, in Sinaia.
Educatia primita de Marioara, aidoma cu cea a celorlalti copii ai familiei regale, a fost asigurata la cel mai inalt nivel: parintele Mazarie la religie, Vasile Paun la limba romana, domnisoara Paun la limba franceza si Nicolae Iorga la istorie.
De educatia ei muzicala s-a ocupat marele George Enescu. Alintata de mama ei „Mignon”, printesa a fost crescuta, din dorinta acesteia, dupa moda engleza, avand bona si guvernante din Marea Britanie. Dupa razboi, in 1919 a studiat pentru un an la scoala de fete Heathfield din Ascot, acolo unde mai tarziu avea sa invete si sora ei, principesa Ileana.
In Marea Britanie a resimtit efectele educatiei neglijate in perioada razboiului, cand tara era aproape in totalitate ocupata de inamic, iar familia si guvernul plecasera in partea de nord-est a tarii, ramasa neocupata.
Tanara s-a casatorit cu regele Alexandru I al Iugoslaviei pe 8 iunie 1922 – prilej cu care la Belgrad a avut loc si primul meci din istoria echipei nationale de fotbal a Romaniei, cu tara gazda. Maria a devenit regina mama a Iugoslaviei, dupa asasinarea regelui Alexandru la Marsilia in 1934.
Cel mai mare fiu al ei a devenit apoi rege sub numele de Petru al II-lea al Iugoslaviei, el fiind si ultimul suveran iugoslav. Regina Maria a Iugoslaviei a murit in exil la Londra, pe 22 iunie 1961 si a fost inmormantata tot in capitala britanica. In 2013 ea va fi reinhumata la Mausoleul Regal Oplenac de langa Belgrad.
GABRIEL TUDOR
Comentarii