Membru al Casei dinastice Romanov, Nicolai I s-a nascut la 6 iulie 1796, in Palatul Gatkina, langa Sankt Petersburg. Tatal sau a fost marele duce Pavel (viitor tar), iar mama a fost marea ducesa Maria Feodorovna. La cinci luni de la nasterea sa, bunica paterna Caterina cea Mare, a murit. Nicolai a fost fratele mai mic al lui Alexandr I, care a acces la tron in 1801. Din acest motiv, Nicolai nu a fost crescut si pregatit pentru a deveni tar.
Situatia dinastica s-a complicat atunci cand tarul Alexandr I s-a imbolnavit de tifos, in 1825. Si asta pentru ca Nicolai mai avea un frate mai mare, pe Constantin, care se afla la Varsovia. In cele din urma, acesta a refuzat sa acceada la tron si Nicolai a devenit tar la 1 decembrie 1825. El a stavilit o revolta militara chiar in decembrie, caci inalti ofiteri nu erau de acord cu noul tar. Dar Nicolai I a fost incoronat anul urmator, in 1826.
De-a lungul celor treizeci de ani de domnie, Nicolai I a purtat si titlurile de rege al Poloniei si Mare duce al Finlandei. Nepregatit pentru domnie, Nicolai a considerat puterea absoluta „parinteasca” potrivita pentru un tar. In consecinta, a fost un conservator cu mari ambitii teritoriale, cu o aversiune fatisa fata de opozantii politici, folosind metode represive violente. In perioada domniei sale s-a inregistrat o stagnare economica accentuata, o slaba administrare a provinciilor tarii si o crestere spectaculoasa a coruptiei, coroborata cu o birocratie „bolnavicioasa”.
In finalul domniei sale, pierderea Razboiului din Crimea (in care alianta dintre Franta si Imperiul otoman a invins Rusia) a condus la un dezastru economic. In schimb, Nicolai I a avut succes in anexarea de noi teritorii, prin Razboiul Ruso-Persan din 1826-28. Rusia a cotropit atunci Armenia si Azerbaijan (ultimele teritorii din Caucaz care-i „lipseau”), dupa ce „achizitionase” Daghestan si Georgia. Imperiul Rus ajunsese, la apusul domniei lui Nicolai I, la o suprafata de 20 de milioane de kilometri patrati, dar tara era intr-o profunda inapoiere economica.
Nicolai I a murit in 1855, lasandu-l pe fiul sau Alexandr al II-lea la tron. Acesta avea sa fie asasinat in 1881.
PAUL IOAN
Comentarii