Reputat politician, teolog si jurist englez, Thomas Morus a fost unul dintre cei mai mari umanisti ai lumii. Provenit dintr-o familie cu origini modeste, Morus a fost inca de tânar foarte atras de invatatura, constient ca numai astfel putea accede la o cariera rasunatoare. Intre 1510 si 1518, a fost subserif al orasului Cardiff, dând dovada de onestitate si pricepere in gestionarea treburilor publice.
Astfel, a reusit sa atraga atentia regelui Angliei, Henric VIII, care l-a trimis in fruntea unei delegatii la imparatul Carol Quintul si, multumit de rezultatele diplomatiei sale, l-a numit cavaler si subtrezorier. Curând, va deveni omul de incredere al suveranului, transmitând mesajele acestuia catre Lordul Cancelar, Thomas Wolsey. In 1523, Morus a fost numit la conducerea Camerei Comunelor si peste doi ani va deveni cancelar al ducatului Lancaster, ce acoperea o importanta parte din nordul Angliei.
Eruditia sa i-a adus recunoasterea intregii Europe iar prietenul sau, Erasmus din Rotterdam, ii va dedica lui Morus capodopera „Elogiul nebuniei”. In 1515, el publicase renumitul roman „Utopia”, una dintre cele mai superbe lucrari umaniste. Dar faima de care Thomas Morus se bucura pretutindeni, respectul cu care il priveau compatriotii sai, nu-l vor impiedica pe tiranicul Henric VIII sa-l condamne la moarte, pentru ca refuzase sa-l recunoasca drept lider al Bisericii Anglicane.
Morus a preferat sa moara ca un martir al credintei catolice si a fost executat, pentru inalta tradare, pe 22 iunie 1535. In 1935, la patru secole de la moarte, Morus a fost canonizat de Papa Pius XI, fiind ulterior declarat, de catre Papa Ioan Paul II, patronul policienilor si sarbatorit, potrivit calendarului catolic, pe 22 iunie. Mai mult, Morus a fost canonizat si de Biserica Anglicana, in 1980.
GABRIEL TUDOR
Comentarii