Binecunoscutul slogan care ne indemna, inainte de 90, sa consumam cat mai mult peste a fost si, pe alocuri, mai este inca perceput ca una dintre emblemele alimentare (sic!) ale epocii comuniste; ceva in genul „salam cu soia”. Idee cel putin stupida, deoarece pestele reprezinta unul dintre cele mai valoroase asa-numite alimente-medicament. Pe langa argumentele stiintifice, o dovada in plus ca este asa o constituie faptul ca populatiile mari consumatoare de peste – cum sunt japonezii, dar si locuitorii Deltei Dunarii – sunt mai sanatoase, mai viguroase si mai longevive.
Carenta dauneaza sanatatii
O alimentatie saraca in peste sau din care acesta lipseste favorizeaza aparitia unor boli care in mod natural au cauze totalmente diferite. De pilda, aparent, nu exista legaturi directe intre alergii, astm si starile depresive, dar insuficienta acestui aliment intinde o punte intre ele. Mai cu seama in tarile dezvoltate, schimbarile din ultimele decenii, in ce priveste obiceiurile alimentare, a determinat si o crestere a incidentei maladiilor numite „ale civilizatiei” (alergiile, astmul, tulburarile depresive s.a.).
Un studiu realizat pe mai multe mii de copii intre 0 si 4 ani a aratat ca subiectii care au consumat peste inaintea varstei de un an prezinta mai putine riscuri decat ceilalti, de a deveni alergici. Un alt studiu, tot pe copii, a dus la concluzia ca la cei care consuma cantitati importante de peste, dar si cereale integrale, exista o protectie mai mare impotriva astmului. De asemenea, zeci de studii efectuate in mai multe tari indica o asociere certa intre o alimentatie bogata in peste si reducerea semnificativa a starilor depresive.
Reducerea riscului cardiovascular si a declinului cognitiv
Alte domenii care nu par a fi legate explicit. De data aceasta, vorbim despre 13 studii efectuate timp de 12 ani pe mai mult de 222.000 de persoane. La cele care consuma un fel oarecare de preparat din peste pe saptamana (o singura masa, asadar), riscul de mortalitate cardiovasculara e mai scazut cu 15%. Dar la cei ce consuma peste de cinci ori pe saptamana riscul scade cu 40%. Acest incredibil avantaj este atribuit acizilor grasi omega 3, care previn aritmiile, determina scaderea trigliceridelor si ar putea antrena chiar o diminuare a grasimilor corporale, potrivit unui studiu australian pe adulti supraponderali.
Cat despre incetinirea declinului cognitiv, acesta implica diminuarea riscului de aparitie a cumplitei maladii Alzheimer. In SUA, timp de mai multi ani, au fost tinuti sub observatie varstnici de peste 65 de ani, urmarindu-se evolutia starii mentale, in relatie cu consumul de peste. Rezultatul: consumatorii constanti sunt si cei ale caror capacitati cognitive se pierd cel mai incet. Un alt studiu, de data aceasta britanic, a vizat subiecti de 70-79 de ani. O parte din ei a primit, timp de doi ani, capsule de omega 3, zilnic; celalalt lot a primit un placebo. Analizele ulterioare s-au orientat atat catre starea functiilor cognitive, cat si catre cea a retinei, rezultand ca omega 3 din peste previne si degenerescenta maculara legata de avansarea in varsta.
Avantaje pentru femeile insarcinate
Consumul de peste in timpul sarcinii este foarte important, deopotriva, pentru viitoarea mama si pentru fat, in special datorita continutului acizilor grasi din familia omega 3. Perioada cea mai importanta este ultimul trimestru de sarcina, cand se formeaza celulele creierului. La femeia insarcinata, necesarul amintitilor acizi grasi creste de 2,5 ori si consumul de peste poate acoperi aceasta cantitate.
Dar pestele ofera si vitamina D, necesara consolidarii scheletului, iodul necesar dezvoltarii creierului copilului si fierul indispensabil cresterii normale a fatului. La modul ideal, gravida ar trebui sa consume peste de doua ori pe saptamana. Este important sa se diversifice speciile, sa nu se manance mai mult de un preparat pe saptamana, din pesti pradatori si sa se opteze pentru cel putin un peste gras (macrou, sardina, somon s.a.).
Singurul risc mentionat se refera la metilmercur, care traverseaza bariera placentara, dar trece si in laptele matern, putand provoca anumite simptome neurologice copilului: probleme de vedere, de auz, de motricitate si de limbaj. Metilmercurul e o substanta poluanta cu care sunt contaminati cel mai frecvent pestii pradatori, precum calcanul, tonul, lupul de mare, pestele-spada etc.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii