Personaj celebru mai ales in literatura si arta, dar cu un rol destul de redus in istoria Rusiei, Boris Godunov provenea dintr-o familie de origine tatara, apartinand Hoardei de Aur. El era fiul lui Fiodor Ivanovici Godunov, poreclit Krivoi („Chiorul”), un boier cu rang inalt la curtea tarului Ivan cel Groaznic, unde Boris si-a inceput cariera politica. In 1570, el a luat parte la campania din Serpeisk, ca arcas al garzii. In anul urmator, a devenit membru al temutei organizatii Opricina. In 1570, si-a intarit pozitia, casatorindu-se cu Maria Skuratova, fiica abominabilei favorite a lui Ivan, Malyta Skuratova, iar zece ani mai tarziu tarul a ales-o pe sora lui Godunov, Irina, ca sotie pentru fiul sau, tareviciul Fiodor.
Pe patul de moarte, tarul a numit un consiliu de regenta, format din mai multi boieri, spre a-l calauzi pe fiul sau, debil la minte si la trup. De fapt, adevaratul conducator va deveni Boris Godunov, care a zdrobit cu cruzime toate tentativele celorlalti boieri de a-l rasturna. La moartea lui Fiodor, pe 7 ianuarie 1598, Boris a acaparat tronul, cu ajutorul patriarhului Iov al Moscovei.
Domnia sa a inceput cu dreptul, tarul luand multe masuri benefice pentru dezvoltarea economica, dar legandu-i pe tarani de glie. Calitatile sale au fost insa umbrite de paranoia tot mai accentuata de care a dat dovada. A incurajat delatiunea si si-a format o temuta retea de informatori, persecutandu-i pe boieri, cu precadere pe cei din familia Romanov. pe plan extern, a cautat sa realizeze o alianta a tarilor crestine contra Imperiului Otoman si a triumfat in razboiul contra Suediei. Boris a murit pe neasteptate, pe 13 aprilie 1605, probabil in urma unui atac de apoplexie, fiul sau, Fiodor II, ca si vaduva sa, fiind ucisi dupa doar cateva luni, de boierii rivali lui Godunov.
GABRIEL TUDOR
Comentarii