Insomnia este una dintre cele mai des intalnite tulburari medicale care afecteaza omul modern. Acest termen desemneaza fie imposibilitatea de a adormi, fie trezirea dupa o scurta perioada de somn (1-2 ore de la adormire). Majoritatea oamenilor au suferit macar o data in viata de insomnie trecatoare. La originea ei pot sta o serie de factori, de la stari usoare de anxietate, la cine prea copioase, toxicomanii minore (cafea, cacao, bauturi cafeinizate sau alcoolice etc.) si chiar sedentarism.
Luminoterapia imbunatateste calitatea somnului
Aceasta forma de terapie ajuta nu doar la reeducarea somnului in caz de insomnii, ci este utila si in tratarea obosealii cronice, depresiei sezoniere sau nu, in prevenirea si tratarea problemelor determinate de decalajul orar. Luminoterapia consta in supunerea retinei pentru 20-40 de minute la un fascicul de lumina de 10.000 lucsi, adica de 20 de ori mai puternic decat un bec electric normal. Acest lucru declanseaza o cascada de informatii in creier si actioneaza asupra reglarii ritmurilor biologice. De asemenea, influenteaza producerea de melatonina, hormon prezent in sange pe tot parcursul noptii care are drept rol mentinerea starii de somn, si, prin consecinta, regleaza, intr-o maniera progresiva, sincronizarea ceasurilor noastre biologice. Sistemul nostru imunitar, calitatea si ritmicitatea somnului, dispozitia sunt influentate direct de buna sincronizare a ritmurilor noastre biologice.
Renuntati la ceasul desteptator
Simulatorul zorilor este o metoda relativ noua de trezire, care nu foloseste sunetele, asa cum sunt ceasurile desteptatoare ori radiourile. Gratie unui simulator, trezirea nu se face brusc, ca in cazul desteptatoarelor traditionale care pornesc exact la ora prestabilita. Simulatorul incepe sa emita lumina, mai intai foarte slaba, de culoare portocalie, care apoi creste in intensitate, pe o durata de in jur de 30 de minute. In felul acesta calitatea somnului paradoxal, cand au loc visele, si care intervine la sfarsitul ciclurilor de somn nu este afectata, mai ales pe parcursul ultimelor ore ale noptii.
De la primele emisii luminoase, oricat de slabe ar fi, hipotalamusul le percepe prin pleoapele inchise. Acest dirijor al tuturor hormonilor din organism organizeaza astfel trecerea de la starea de somn la cea de veghe: secretia matinala de cortizol, hormonul activitatii, se declanseaza. Temperatura corpului incepe sa se ridice si activitatea electrica a creierului trece de la faza de somn profund la cea de somn lejer, apoi la trezire. Efectele pe termen lung ale unui astfel de aparat sunt uimitoare: regleaza ritmurile biologice, amelioreaza calitatea somnului, reda buna dispozitie si energia.
Pauzele scurte si dese – secretul unui somn odihnitor
Pentru a va proteja somnul, trebuie sa invatati sa va odihniti. Acest lucru presupune sa faceti mici sieste. Dupa masa de prinz, ar fi ideal daca timpul va permite sa faceti o pauza scurta, de maximum 20 de minute, altfel v-ar putea afecta somnul de noapte. De asemenea, alte scurte pauze sunt binevenite: in autobuz sau chiar in pauza de pranz de la serviciu incercati sa atipiti 10 minute. Ca sa va fie usor sa intrati in starea de somn, alungati din minte orice gand, ca si cum ar fi niste nori albi. Aceasta pasivitate permite creierului sa intre in starea alfa.
Utilizati plantele medicinale
Numeroase vegetale detin proprietati care ajuta la eliminarea insomniei, in majoritatea cazurilor avem de-a face cu calmante ale sistemului nervos.
Ciubotica cucului. Infuzie din 15 g flori la 200 ml apa clocotita. Se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se ia cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare.
Hamei. Infuzie dintr-o lingura de conuri la 200 ml de apa clocotita. Se bea seara, inainte de culcare.
Mac. Infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare.
Marar. infuzie dintr-o lingura de seminte la 300 ml apa clocotita. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi.
Valeriana. Infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare.
Paducel. Infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se beau cate doua cani pe zi.
MIHAELA VLAD
Comentarii