Cafeaua este, dupa ceai, cea mai consumata bautura din lume. Despre cat de buna, dar mai ales cat de nociva este pentru sanatate s-au scris mii de pagini si s-au efectuat poate sute de studii de specialitate. Poate da cafeaua dependenta? Ne poate proteja de anumite boli? In ce doze ar trebui bauta ca sa nu ne faca rau? Controversele privind calitatile si defectele ce implica un consum regulat de cafea nu sunt nici pe departe gata sa se incheie. In prezent, se stie ca toleranta la cafeina, substanta careia i se datoreaza efectele stimuente ale popularei bauturi, variaza de la o persoana la alta. Cei mai sensibili pot opta pentru varianta decofeinizata a acesteia sau pentru specia cu continut redus de cofeina – arabica.
Consumata in doze moderate, de maximum trei cesti pe zi, aceasta bautura are o actiune cel putin interesanta asupra sistemului nervos si a organismului in general. Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate aduce sanatatii, cu conditia sa fie bauta in cantitati moderate.
– Alunga oboseala. Cafeina, substanta careia i se datoreaza majoritatea virtutilor, prelungeste durata vigilentei, intarzie aparitia senzatiei de oboseala, mai ales in muncile intelectuale sau activitatile repetitive. Aceasta substanta actioneaza de asemenea pozitiv si asupra conducatorilor de automobile: studiile stiintifice au aratat ca amelioreaza reflexele si perceptia vizuala. Dar aceste efecte variaza foarte tare in functie de sensibilitatea fiecarui individ si se dovedesc mai accentuate la consumatorii ocazionali de cafea.
– Ajuta in cura de slabire. Datorita faptului ca stimuleaza functiile organismului, cafeina antreneaza si o crestere a consumului energetic de baza. Pentru ca prelungeste timpul in care organismul „lucreaza”, cafeaua ajuta la arderea a cu 16% mai multe calorii decat in mod normal. In plus, cafeaua este si foarte putin calorica: o ceasca nu contine mai mult de 2-5 Kcal, cu conditia, bineinteles, sa o beti fara zahar.
– Ajuta digestia si alunga migrenele. Este cunoscut efectul cafeinei in ce priveste stimularea digestiei. Cafeaua ingerata dupa masa creste secretia de saliva si de enzime digestive, favorizand tranzitul intestinal. Totusi, bautura ramane nerecomandata persoanelor care sufera de vreo patologie la esofag sau stomac.
Cafeaua are o buna reputatie in calmarea durerilor migrenoase. Acest efect se datoreaza tot cofeinei care determina constrictia vaselor sangvine de la nivelul creierului, ceea ce are drept efect o diminuare a intensitatii si duratei migrenelor. Asociata cu un paracetamol ori o aspirina, cafeaua antreneaza un efect analgezic chiar mai intens.
– Previne imbatranirea precoce. Pe langa cofeina, cafeaua mai contine substante denumite generic antioxidanti, ce joaca un rol extraordinar de important in prevenirea unor boli grave si a imbatranirii precoce a organismului. Acesti polifenoli contracareaza efectul nefast al radicalilor liberi, protejand celulele de imbatranire si de mutatii ce ar putea sta la originea aparitiei unor forme de cancer.
Proprietatile antioxidante ale cafelei se numara printre cele mai importante dintre toate bauturile din lume, depasind chiar si ceaiul verde, un campion in domeniu. Printre bolile in prevenirea si vindecarea carora cafeaua joaca un rol se numara diabetul de tip II, unele forme de cancer (mai ales cele de vezica, ficat si colon). Majoritatea acestor beneficii sunt legate desigur de prezenta antioxidantilor in colorata licoare.
Beneficiile sunt legate de un consum moderat
O ceasca in plus de cafea pe zi ar putea transforma delicioasa bautura din prieten in dusman, caci excesul de cofeina poate avea efecte dintre cele mai neplacute asupra sanatatii globale a organismului. Peste trei cesti zilnic, cafeaua duce la dificultati de concentrare, creste rata de stres, afecteaza performantele intelectuale si are efect diuretic, putand antrena probleme de deshidratare.
Consumarea a mai mult de patru cesti pe zi (adica echivalentul a peste 400 mg de cofeina) de catre femeile insarcinate dubleaza riscul de nastere prematura sau de deces in utero al fatului. De asemenea, un consum exagerat de cafea creste riscul de artroza, hipertensiune, hipercolesterolemie. Studii recente ii atribuie cafelei un rol in aparitia incontinentei urinare la unele femei.
MIHAELA VLAD
Comentarii