Bombardamentul nuclear asupra orasului Hiroshima, ce a deschis „cutia Pandorei” in materie de distrugere in masa, declansand un tenebros razboi rece de cateva decenii, nu a fost de natura sa infranga cerbicia japonezilor. Prin urmare, presedintele Truman a ordonat efectuarea unui nou raid aerian, cu incarcatura nucleara, asupra orasului Nagasaki.
Raidul s-a desfasurat pe 9 august 1945, iar bomba cu plutoniu, denumita de aviatorii americani „Fat Man” (Grasunul) avea o lungime de 3,25 metri si o greutate de aproape 5 tone, declansand o explozie echivalenta a 21 kilotone de TNT. Purtata de avionul B-29 Bock's Car, pilotat de maiorul Charles Sweeney, bomba a explodat la 550 metri deasupra orasului nipon, ucigand pe loc 40.000 de oameni si ranind 25.000, alte cateva mii decedand ulterior.
Numarul mai mic de victime decat cel facut de bomba de la Hiroshima se explica prin relieful deluros in mijlocul caruia se afla Nagasaki, ceea ce a redus efectele teribilei explozii. Totusi, fumul declansat de incendiile din oras s-a ridicat pana la o inaltime de 15 kilometri, fiind observat de aviatorii americani care zburau la mare distanta de insula Kyushu. Cu o zi inainte, Uniunea Sovietica declarase razboi Japoniei si a doua zi, pe 10 august, avioanele americane au aruncat asupra Japoniei milioane de fluturasi, prin care anuntau ca, daca imparatul nu accepta capitularea, si alte orase si chiar capitala Tokyo vor fi rase de pe suprafata pamantului.
Era o amenintare fara acoperire, intrucat in acel moment armata americana nu mai beneficia de nici o alta bomba atomica functionala, dar ea a fost luata in considerare si suveranul Imperiului Soarelui Rasare a acceptat capitularea neconditionata a tarii sale, punand capat celui de-al doilea razboi mondial, la aproape sase ani de la declansarea lui.
GABRIEL TUDOR
Comentarii