„Nu haina il face pe om” – pretinde un binecunoscut proverb, insa el se refera doar la aspectul social al problemei. Din nefericire, hainele au devenit o eticheta pentru purtator, astazi neglijandu-se insasi esenta motivatiei imbracarii corpului fizic. In realitate, astfel doar se protejeaza acest corp de multiplele agresiuni exterioare si de potentialele imbolnaviri prin contactul direct cu mediul inconjurator. Totusi, o componenta aproape cu totul neglijata face trimitere la transferul energetic realizat si prin imbracaminte, element vital ce deriva din faptul ca absolut orice lucru si fiinta are capacitatea de a emite vibratii. Bune sau rele pentru sanatatea noastra, in functie de frecventa. Detalii despre aceasta problematica deosebit de complexa ne ofera binecunoscuta terapeuta Mihaela Opran.
Imbracamintea absoarbe si ea, ca de fapt tot ceea ce ne inconjoara, emanatiile noastre mentale, si se incarca energetic cu vibratiile pe care le emitem, si bune, si rele, plus ceea ce achizitioneaza cei din jur. Fiecare gand este o parte importanta a „Eu”-lui nostru. Persoana care poarta haine vechi (pentru ca de cele mai multe ori nu se indura sa le arunce sau sa le dea mai departe), transmite noului Eu ramasitele tuturor indispozitiilor, intristarilor, grijilor si supararilor, sau invidiei, rautatii, urii celor din jur, acumulate candva de aceasta imbracaminte.
Si astfel omul isi impovareaza noul sau Eu cu vechile si proastele vibratii, iar de multe ori aceste haine sunt neatragatoare, creand o stare de agitatie sau de neliniste, inexplicabila. Dimpotriva, hainele noi elibereaza spiritul, ii ridica vibratiile, transmitand o usurare. Hainele noi reprezinta invelisul proaspat si viu al corpului nostru inca neimbacsit de emanatiile spirituale ale mai multor zile.
Nu este recomandabila nici chiar pastrarea imbracamintei purtate intr-o perioada fericita, dupa cum nu trebuie sa traim din amintiri si din bucuria terminata, nevrand astfel sa mai luptam pentru bucurii noi! A purta hainele vechi din economie sau din placere inseamna a ne imbraca cu vechile parti componente ale vietii trecute si a ne consuma fortele noi pentru ceva ce nu mai exista de fapt. Nici macar serpii nu mai intra in vechea lor piele din economie, simtind de fapt nevoia unui invelis nou, proaspat, cu alte vibratii energetice. Natura, spre deosebire de oameni, isi arunca vechiul sau vesmant si nu se zgarceste ca oamenii, pastrand aceleasi pene, culori si aceeasi blana.
De asemenea, a (ne) imprumuta hainele este o mare greseala. Toate problemele, boala, uneori incarcatura malefica a persoanei respective raman imprimate prin vibratii. Orice corp viu sau neviu are propriul corp energetic care vibreaza, deci exista schimbul vibrational intre el si tot ceea ce il inconjoara, adica se incarca si incarca la randul lui. Este de preferat sa tremuram putin de frig cand suntem intr-o vizita, decat sa cerem un pulover sau ceva mai gros, iar daca noi am imprumutat, fortati de imprejurari, haina noastra, atunci ea trebuie imediat spalata bine si nicidecum pusa in cuier sau in sifonier.
Multe boli incurabile se pot transmite prin vibratiile hainelor sau ale incaltamintei. De exemplu, hainele si pantofii unei persoane decedate de cancer nu se vor da de pomana, ci se vor arunca pe rand pe apa curgatoare sau se vor arde. Aruncate la gunoi ele ii vor tenta pe oamenii saraci, care le vor lua si le vor purta, facandu-le rau. La tara se mai pastreaza obiceiul foarte sanatos ca, atunci cand moare cineva, casa sa se varuiasca din nou, sa se spele toate lucrurile, inclusiv podelele. Prin spalare, si mai ales prin clatire multa sub jet de apa rece, energiile negative se anuleaza. Exista insa haine care nu se pot spala sau sunt spalate superficial, aparand astfel riscul pastrarii vechilor vibratii.
Acelasi lucru este valabil si pentru incaltaminte, care, nu trebuie sa se imprumute sub nici o forma. Descaltarea propriilor pantofi sau cizme si primirea papucilor oferiti de gazda sunt total neindicate. Pe talpile picioarelor exista toti centrii energetici ai organelor interne, nemaivorbind de bolile de piele. Dumneavoastra veti prelua astfel o mare parte din problemele gazdei. Nu mai vorbim de situatia in care respectiva gazda va obliga sa va descaltati si sa ramaneti desculti, cu ciorapi sau fara ciorapi. Ce preluati pe talpi de pe covorul unde au calcat nenumarate alte persoane, si ele descaltate, nu este greu de presupus. Faptul ca bunele maniere iti interzic categoric descaltarea musafirilor este in acelasi timp si un lucru benefic concret.
Spalarea hainelor in fiecare zi, dupa fiecare purtare, nu numai vara, este salutara in contextul de mai sus, chiar daca multi dintre dumneavoastra veti riposta, din diverse motive: de la comoditate, la lipsa de timp sau la economie (bineinteles ca este vorba despre hainele care pot fi spalate des). Purificarea prin apa, in special rece, este unul dintre cele mai bune moduri de a ne descarca de energiile negative acumulate in haine. De aceea, chiar si paltoanele si gecile este bine sa fie duse la curatat in fiecare an, indiferent daca sunt sau nu intr-adevar murdare.
Atunci cand aveti senzatia ca ceva nu este in regula cu hainele dumneavoastra, chiar si dupa ce le-ati spalat bine, ele trebuie purificate: acea senzatie poate fi un semnal de alarma pentru noi, deoarece incarcatura negativa pe care lucrurile o aveau mai persista inca. Dupa limpezirea obisnuita in masina de spalat sau in lighean, intr-un lighean mai mare se pune apa rece, dupa aceea 9 picaturi de agheasma, un fir de busuioc si unul de levantica, dupa care se lasa rufele in aceasta apa timp de treizeci de minute. La sfarsit, se pun la uscat normal.
Intuitia ii obliga pe oameni sa imbrace anumite haine in anumite ocazii si sa-si lase acasa, impreuna cu imbracamintea de toate zilele sau de la birou, si gandurile si problemele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii