La 9 februarie 1861, Jefferson „Jeff” Davis (1808-1889) este ales presedintele Confederatiei Statelor Americii, sau, mai direct spus, presedintele „Sudistilor”, adica al acelor state care promovau sclavia si se impotriveau abolirii acestei forme de discriminare rasiala – abolire promovata de „Nordisti”, adica de Uniunea Statelor Americane sau SUA, conduse la acea vreme de presedintele Abraham Lincoln (ales la 4 martie 1861). Aceste clarificari sunt necesare pentru a intelege de ce Jeff Davis nu este considerat presedinte al SUA, iar oponentul sau, Lincoln, este considerat al 16-lea presedinte al SUA. Acea Confederatie sudista a existat numai in perioada Razboiului civil american (1861-1865) – cel mai dramatic conflict din istoria SUA, soldat cu peste 620.000 de morti.
Desi antecedentele politice si militare din cariera lui Jefferson Davis il prezentau ca pe un om de stat si politic apreciabil, figura lui ca politician aparator al scalviei l-a discreditat pentru o mare parte dintre americani. Davis era convins de superioritatea rasei albe asupra celei negre si voia sa impuna aceasta idee si statelor din nord.
Sudistii au atacat primii, la Fort Sumter, dar generalii lui Lincoln – George Meade si mai ales Ulysses Grant – au avut o strategie si un suport public superioare, reusind sa-l invinga pe generalul sudist Robert E. Lee. Istoricii americani remarca greselile politice si militare facute de Jeff Davis in perioada razboiului civil, printre care si numiri in functie pe criterii personale. Slab strateg, Davis a fost invins de Lincoln. La 9 aprilie 1865, Lee se preda lui Grant (Appotomax), iar Davis fuge travestit. Este prins, considerat tradator si arestat timp de doi ani, apoi eliberat pentru 100.000 de dolari (a stat trei zile in lanturi, precum sclavii sai).
Cu toata figura sa jenanta pentru istoria SUA, Jeff Davis (care folosea termenii „yankee” si „negroe”) este comemorat in unele state din fosta Confederatie sudista (Texas, Virginia, Mississippi etc.). La funeraliile sale au participat mii de oameni, formand un convoi intre New Orleans si Richmond. In ultimele sale declaratii, el indemna sudistii sa fie alaturi de statele din nord.
PAUL IOAN
Comentarii