• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Digestie perfecta cu prune uscate

Digestie perfecta cu prune uscate

9 februarie 2012
in Remedii naturale
A A

Probabil ca multi romani vor fi surprinsi sa afle ca omniprezentul, la noi, prun nu este un pom fructifer autohton, nici macar originar din Europa, ci din zona Orientului Mijlociu, de unde a ajuns si la noi in urma cu circa doua milenii. Si s-a adaptat de minune, iar autohtonii s-au apropiat atat de mult de el, incat i-au gasit nenumarate utilizari, inclusiv in terapiile naturale. Aceasta, datorita calitatilor remarcabile ale fructului – pruna – care este foarte bogata in fibre, glucide, hidrati de carbon, acizi organic, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier etc. De aceea este cu atat mai surprinzatoare o „decizie” venita din partea Uniunii Europene prin care se interzice prezentarea prunelor deshidratate ca fiind excelente stimulente ale digestiei. Adica exact ceea ce oamenii cunosc si folosesc de mii de ani!

Datorita compusilor sai, pruna fortifica sistemul nervos, combate starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduce hepatomegalia), calitati datorita carora acest fruct este recomandat ca aliment astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor. In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza, celor cu intoxicatii alimentare acute. Spuneam ca proprietatile laxative ale prunei sunt (aproape) unanim recunoscute. Odinioara, pentru a pune capat constipatiei rebele, oamenii mancau seara, inainte de culcare, cateva prune si procedau la fel dimineata, pe stomacul gol, mancand odata cu fructele putina paine de secara sau de tarate. Continutul bogat in celuloza si in mucilagiu al prunei explica uimitoarea sa actiune asupra intestinului.

Prin urmare, pruna este un aliment capabil sa intareasca celula nervoasa, sa revigoreze organismul, sa-l elibereze de deseuri si toxine, sa regleze functiile hepatice, tranzitul intestinal si debitul urinar. Trebuie sa adaugam si faptul ca puterea ei diuretica ajuta corpul sa elimine apa din tesuturi (aceasta ii va ajuta de pilda pe cei afectati de celulita). Pentru a mari efectele consumului fructului, i se poate asocia cura cu suc de prune, care se face progresiv, tinand cont de toleranta gastrica a fiecaruia. Sub forma de compot, o mare parte din componentele pretioase ale prunei dispar. Cu toate acestea, preparata astfel, pruna este indicata persoanelor cu hemoroizi si celor cu afectiuni ale aparatului digestiv. In prunele uscate, in care substantele sunt concentrate, ca urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt mai evidente. Ca procedura, 6-7 prune uscate se lasa la macerat toata noaptea intr-un pahar cu apa; dimineata, pe stomacul gol, se bea intai lichidul, apoi se mananca prunele. Dupa cateva zile de tratament, intestinul, in general, este eliberat de deseuri si isi regaseste peristaltismul normal.

Persoanele interesate sa isi elibereze organismul de toxine – in special cele cu afectiuni reumatice si hepatice – pot face o cura exclusiva cu prune uscate, timp de doua sau trei zile, cura ce poate fi repetata de mai multe ori in decursul anului. Totusi, aceasta igiena alimentara nu trebuie urmata la intamplare; anumite persoane au nevoie de o perioada de adaptare. O cura vegetala trebuie inceputa intotdeauna cu prudenta, mai ales daca este una exclusiva. Mentionam de asemenea ca prunele uscate nu sunt contraindicate intr-un regim hiposodat; in schimb, atat fructele crude, cat si prunele uscate nu sunt recomandate diabeticilor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Brigitte Bardot – un icon al feminitatii absolute

Urmatorul Articol

Suferintele „fluturelui”

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Suferintele „fluturelui”

Comori risipite

Reporter de basm

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.