Probabil ca multi romani vor fi surprinsi sa afle ca omniprezentul, la noi, prun nu este un pom fructifer autohton, nici macar originar din Europa, ci din zona Orientului Mijlociu, de unde a ajuns si la noi in urma cu circa doua milenii. Si s-a adaptat de minune, iar autohtonii s-au apropiat atat de mult de el, incat i-au gasit nenumarate utilizari, inclusiv in terapiile naturale. Aceasta, datorita calitatilor remarcabile ale fructului – pruna – care este foarte bogata in fibre, glucide, hidrati de carbon, acizi organic, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier etc. De aceea este cu atat mai surprinzatoare o „decizie” venita din partea Uniunii Europene prin care se interzice prezentarea prunelor deshidratate ca fiind excelente stimulente ale digestiei. Adica exact ceea ce oamenii cunosc si folosesc de mii de ani!
Datorita compusilor sai, pruna fortifica sistemul nervos, combate starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduce hepatomegalia), calitati datorita carora acest fruct este recomandat ca aliment astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor. In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza, celor cu intoxicatii alimentare acute. Spuneam ca proprietatile laxative ale prunei sunt (aproape) unanim recunoscute. Odinioara, pentru a pune capat constipatiei rebele, oamenii mancau seara, inainte de culcare, cateva prune si procedau la fel dimineata, pe stomacul gol, mancand odata cu fructele putina paine de secara sau de tarate. Continutul bogat in celuloza si in mucilagiu al prunei explica uimitoarea sa actiune asupra intestinului.
Prin urmare, pruna este un aliment capabil sa intareasca celula nervoasa, sa revigoreze organismul, sa-l elibereze de deseuri si toxine, sa regleze functiile hepatice, tranzitul intestinal si debitul urinar. Trebuie sa adaugam si faptul ca puterea ei diuretica ajuta corpul sa elimine apa din tesuturi (aceasta ii va ajuta de pilda pe cei afectati de celulita). Pentru a mari efectele consumului fructului, i se poate asocia cura cu suc de prune, care se face progresiv, tinand cont de toleranta gastrica a fiecaruia. Sub forma de compot, o mare parte din componentele pretioase ale prunei dispar. Cu toate acestea, preparata astfel, pruna este indicata persoanelor cu hemoroizi si celor cu afectiuni ale aparatului digestiv. In prunele uscate, in care substantele sunt concentrate, ca urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt mai evidente. Ca procedura, 6-7 prune uscate se lasa la macerat toata noaptea intr-un pahar cu apa; dimineata, pe stomacul gol, se bea intai lichidul, apoi se mananca prunele. Dupa cateva zile de tratament, intestinul, in general, este eliberat de deseuri si isi regaseste peristaltismul normal.
Persoanele interesate sa isi elibereze organismul de toxine – in special cele cu afectiuni reumatice si hepatice – pot face o cura exclusiva cu prune uscate, timp de doua sau trei zile, cura ce poate fi repetata de mai multe ori in decursul anului. Totusi, aceasta igiena alimentara nu trebuie urmata la intamplare; anumite persoane au nevoie de o perioada de adaptare. O cura vegetala trebuie inceputa intotdeauna cu prudenta, mai ales daca este una exclusiva. Mentionam de asemenea ca prunele uscate nu sunt contraindicate intr-un regim hiposodat; in schimb, atat fructele crude, cat si prunele uscate nu sunt recomandate diabeticilor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii