Din 1929, Eliot Ness si echipa sa de investigatori („Incoruptibilii”) au cercetat abaterile de la legea prohibitiei ale lui Al Capone. Agentul Frank Wilson si-a dat seama ca infractorul poate fi mai usor acuzat cu ajutorul datelor financiare ale firmelor sale.
Gasit vinovat de evaziune fiscala si alte acte de violare a prohibitiei, judecatorul James Herbert Wilkerson l-a pus sub acuzare. Capone a pledat nevinovat, iar oamenii sai au incercat sa mituiasca cativa oameni din juriul instantei de judecata. Eliot Ness a descoperit tentativa si juriul a fost schimbat in ultimul moment. Astfel, la 17 octombrie a fost gasit vinovat de toate capetele de acuzare, iar la 24 octombrie 1931 judecatorul Wilkerson l-a condamnat la 11 ani de inchisoare – pe atunci era maximumul pedepsei pentru evaziune fiscala.
Ca aspect de culise, trebuie spus ca printre bunurile confiscate de la Capone a fost si o masina blindata, pe care ulterior a folosit-o presedintele Franklin Delano Roosevelt, dupa atacul japonez de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).
Al Capone a avut mai multe incidente in inchisorile pe unde a trecut (inclusiv Alcatraz) pentru ca dorea sa-si stabileasca privilegii speciale. A fost chiar ranit intr-un conflict, cand nu a stat la coada la barbier. Sifilisul contractat s-a accentuat si a stat in spitalul inchisorii.
Intrucat prohibitia fusese abolita, in 1939 a fost eliberat conditionat, mai ales pentru ca tribunalul nu l-a putut gasi vinovat pentru ordonarea „Masacrului de Sf. Valentin din 1929”. Atunci, sase membri ai mafiei irlandeze au fost surprinsi si executati intr-un garaj de oameni platiti de Capone.
Gangsterul grav bolnav nu si-a putut relua activitatea si gruparile de crima organizata nu au mai apelat la el. Sifilisul ii atacase si creierul si treptat a devenit incapabil sa mai judece limpede. A fost ingrijit de familia sa (sotia Mae Josephine, cu care se casatorise in 1918, si fiul Albert Francis), la conacul din Florida. A murit de inima in 1947 (la 48 de ani) si a fost inmormantat in statul Illinois. Exista diverse ipoteze cu privire la soarta averii sale, caci se apreciaza ca in anii de „glorie”, organizatia sa ajunsese la un venit anual de peste 100 de milioane de dolari.
PAUL IOAN
Comentarii