Cercetarile efectuate in ultimele decenii au demonstrat ca un episod de incalzire globala extrema, care a sufocat, efectiv, animalele marine, ar fi provocat, acum 252 de milioane de ani, cea mai mare extinctie din istoria planetei.
Circa 96% dintre speciile marine si 70% dintre vertebratele care traiau pe uscat ar fi disparut atunci. De vina par sa fi fost eruptiile devastatoare ale unor vulcani din Siberia, care au umplut atmosfera cu gaze de sera. Dar ce anume a facut ca oceanele sa devina atunci atat de inospitaliere pentru viata a ramas, pana de curand, un mister. Astazi insa, oamenii de stiinta au relevat ca nu substantele chimice toxice din atmosfera si nici cresterea aciditatii apei oceanului planetar ar fi generat catastrofa, ci scaderea drastica a nivelului de oxigen, cauzata de incalzirea globala. Savantii avertizeaza insa ca Pamantul ar putea cunoaste o soarta similara daca schimbarile climatice vor continua in acelasi ritm.
Un nou studiu, publicat in revista „Science”, sugereaza ca pe masura ce temperatura oceanului planetar devine tot mai ridicata, apa acestuia ar putea sa nu mai contina suficient oxigen pentru a permite supravietuirea fiintelor marine. Daca emisia de gaze de sera va continua, pana in 2100 incalzirea oceanelor va atinge 20% din nivelul temperaturii resimtite la finalul Permianului, in 2300, va atinge 50% din acest nivel, ceea ce inseamna ca o multime de specii vor disparea. „Studiul demonstreaza ca si schimbarile climatice antropogenetice (provocate de om) au aceleasi mecanisme de actiune ca si schimbarile naturale si un potential urias pentru o extinctie de masa”, precizeaza unul dintre autori, Justin Penn, doctorand la Universitatea Washington.
Inainte de eruptiile siberiene, oceanele Pamantului aveau temperaturi si niveluri de oxigen similare celor de azi. Intr-o serie de simulari pe computer, savantii au crescut nivelul gazelor de sera pentru a fi identic cu cel din timpul Marii Extinctii din Permian, facand ca temperatura oceanului planetar sa creasca cu circa 10 grade Celsius.
Modelul a declansat schimbari dramatice in apa oceanelor, unde nivelul de oxigen a scazut cu 80%, cele mai afectate fiind fundurile marilor, de unde oxigenul a disparut complet. Daca el s-ar repeta, sustin specialistii, toate cele 61 de vietuitoare marine „testate” – inclusiv rechini, balene, pesti mari, crustacee si corali – ar disparea. „Foarte putine organisme marine ar supravietui unei asemenea incalziri. Este prima oara cand realizam o analiza bazata pe date concrete si certificate de dovezile fosile ale extinctiei de la granita dintre Permian si Triasic”, a declarat coautorul studiului, dr. Curtis Deutsch.
GABRIEL TUDOR
Comentarii