Legenda vie a cinematografiei mondiale si totodata talentat pilot de curse de automobile, Paul Newman mai are o pasiune „picanta”: sosurile, o reusita comerciala care a împlinit peste 20 de ani. „Totul a început ca o gluma care apoi a scapat de sub control”, spune actorul despre afacerea „Paul Newman’s Own”, care în prezent ofera pietei nu mai putin de 77 de produse: sosuri pentru salate, mâncaruri, bauturi alcoolice, limonade etc.
Legenda vie a cinematografiei mondiale si totodata talentat pilot de curse de automobile, Paul Newman mai are o pasiune „picanta”: sosurile, o reusita comerciala care a împlinit peste 20 de ani. „Totul a început ca o gluma care apoi a scapat de sub control”, spune actorul despre afacerea „Paul Newman’s Own”, care în prezent ofera pietei nu mai putin de 77 de produse: sosuri pentru salate, mâncaruri, bauturi alcoolice, limonade etc., vândute în supermarketuri, dar si în baruri si restaurante cu pretentii din Statele Unite, Europa si Japonia. „Saga” sosurilor a început în 1980, ca o reactie a actorului fata de variantele care i se ofereau chiar si în localurile de lux. Asa ca si-a propus, mai întâi pentru uz personal, sa-si încerce fantezia si sa realizeze amestecuri de otet, ulei si condimente, dupa propria-i fantezie. Foarte încântat de creatiile sale, s-a gândit apoi sa le propuna si restaurantelor din vecinatate. S-a bucurat de succes. Si atunci, de ce sa nu lanseze produsele lui 100% naturale pe scara larga, si-a zis starul. Ceea ce a si încercat, nu fara dificultati la început. „Nu-i suficient ca lumea sa va iubeasca pentru rolul din Butch Cassidy and Sundance Kid pentru a aprecia si sosurile pe care le oferiti”, i-au spus unii industriasi referindu-se la westernul de referinta semnat de George Roy Hill, în care Paul Newman joaca alaturi de Robert Redford. Dar Paul Newman si colaboratorii sai n-au luat prea mult în seama îndemnul la prudenta al expertilor în sosuri si s-au hotarât „sa aiba încredere doar în instinctul, imaginatia si sansa lor”.
Desi n-aveau nici cea mai mica idee despre afaceri de acest gen, încercarea lor a mers. În 1983, vânzarile au atins cifra de 3,2 milioane de dolari iar în anul urmator a crescut de patru ori. Primul produs vedeta „al casei” a fost un sos pentru paste, pe care Newman l-a inventat oripilat fiind de o varianta de „spaghetti lambada” plin de îndulcitori, conservanti si coloranti sintetici. Evident, creatia sa avea sa fie 100% din ingrediente naturale. Frank Sinatra era un mare iubitor al acestui produs despre care spunea ca i se prelinge în sânge când îl manânca. Totusi, dupa trei ani fabricarea acestui sos a fost oprita, produsul fiind înlocuit treptat cu alte variante, asezonate cu diferite condimente, potrivite la asocierea cu cinci feluri de brânzeturi.
În 2002, sub emblema „Paul Newman’s Own”, functionau 15 fabrici, în Australia si Scotia, cifra de afaceri ridicându-se la 110 milioane de dolari iar beneficiul dupa platirea impozitelor la 12 milioane, o buna parte din bani fiind destinata activitatilor caritabile. Asa se face ca, în 20 de ani, firma „Paul Newman’s Own” a donat aproape 150 de milioane de dolari unor asociatii reunite în realizarea unui amplu proiect de construire de centre de vacanta pentru copiii grav bolnavi. Potrivit marturisirilor sale, la început Paul Newman n-a ezitat sa uzeze de notorietatea cinematografica de care se bucura pentru a-si atinge tinta în afacerea cu sosuri. Pe lânga numele si fotografia sa imprimate pe etichetele majoritatii produselor, la unele sortimente actorul apare deghizat, de exemplu, în împarat roman (sosul Cesar) sau în francez purtând o bereta (mustarul de Dijon).
La 78 de ani cât are în prezent, Paul Newman declara ca se felicita ca a plonjat si în domeniul comertului: „Am început încântat de fata romantica a afacerii, apoi am capatat gustul de a fi un peste mare în ocean caruia îi place sa-si bata adversarii”.
2. Matrix Revolution – revolutie mondiala la casa de bilete
Pentru Keanu Reeves, lansarea ultimului sau film, Matrix Revolution, este cu siguranta unul dintre cele mai glorioase momente din cariera sa. Dupa numai cinci zile de la lansarea de o anvergura inedita – motiv pentru a fi considerata cea mai reusita din istoria industriei cinematografice americane – pelicula a încasat nu mai putin de 204 milioane de dolari, detronându-l pe Stapânul inelelor: cele doua turnuri, lansat în urma cu un an. 18.000 de copii au fost distribuite simultan în 109 tari iar filmul a fost proiectat simultan, ca si cum de la un pupitru central de comanda cineva a apasat pe un buton – 5 noiembrie, ora 6.00 la Los Angeles, 15.00 la Paris, 17.00 la Moscova, 22.00 la Pekin, 01.00 (6 noiembrie) la Sidney…
Potrivit anuntului oficial venit din partea Warner Bros, co-producator si distributor al filmului, numai în SUA si Canada s-au înregistrat încasari de 118,6 milioane de dolari. Succesul mondial de box-office din primele cinci zile darâma toate recordurile de pâna acum. Filmul filozofico-futurist al fratilor Wachowski, avându-l ca erou pe Neo, alias Keanu Reeves, nareaza misiunea acestuia de a salva umanitatea de pericolul dominatiei realitatii virtuale. Subiectul, dar si maniera în care a fost tratat, a fascinat publicul de pretutindeni, dovada fiind încasarile din tari situate oriunde pe glob: Anglia – 14,9 milioane de dolari, Japonia – 14, 8 milioane, Franta – 11,2 milioane, Coreea de Sud – 5,2 milioane, Rusia – 4,8 milioane, China – 1,5 milioane… Pentru a se putea face o comparatie privind succesul acestei ultime serii a trilogiei, amintim ca Matrix Reloaded, lansat pe 14 mai 2003, a avut în primele cinci zile de la lansare încasari de 135,8 milioane de dolari, din care 93,3 milioane în Statele Unite si Canada. Criticii nu s-au lasat total impresionati de succesul la public si au mai comentat pe ici, pe colo unele – desi au recunoscut ca numai în cinci zile, în SUA, pelicula a depasit cu mult încasarile „de dorit” pentru orice producator, adica de 100 milioane de dolari. Matrix Revolutions a fost tradus în 42 de limbi, printre care thai, tamil si telegu (limba indiana).
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii