Vinurile albe seci si roze seci, usoare, se armonizeaza cu mâncaruri pe baza de peste, scoici, raci, fructe de mare. De asemenea, merg cu aperitive, mezeluri, gratar de pasare, brânzeturi proaspete.
– Vinurile rosii seci, usoare, se potrivesc cu mâncaruri pe baza de carne de pasare, carne de vitel, berbecut, porc.
– Vinurile rosii seci, intens colorate, se servesc cu mâncaruri din carne de porc, vânat, brânzeturi fermentate.
– Pateurile, ficatul gras si deserturile se insotesc cu vinuri albe si roze demiseci si demidulci.
– Deserturile, inclusiv fructele se potrivesc cu vinuri dulci.
– In privinta sampaniei, ce nu lipseste de pe masa la ocaziile festive, cunoscatorii spun ca in functie de continutul de zahar se poate servi la inceputul mesei, o data cu aperitivele, se poate consuma pe tot parcursul mesei, ca unica bautura, sau, daca este demidulce, se mai serveste spre sfârsitul mesei, la desert.
Comentarii